PŘEČTENO ZA 2018 a NEJLEPŠÍ KNIHY ROKU.

Zdravím všechny knihomoly :)

Stejně jako loni, i letos jsem chtěla sepsat článek o nejlepších knihách roku 2018. Rozhodla jsem se to ale lehce upgradovat a pokusit se můj knižní fond roku 2018 trochu víc rozebrat :D Pojďme se na to tedy společně podívat.

Loni jsem přečetla celkem 160 knih.

V jednotlivých měsících to bylo:

Leden - 10 knih 

Únor - 8 knih

Březen - 5 knih 

Duben - 13 knih 

Květen - 3 knihy  (státnice už o sobě daly znát :D)

Červen - 11 knih  

Červenec - 7 knih

Srpen - 20 knih

Září - 15 knih 

Říjen - 13 knih

Listopad - 32 knih  

Prosinec - 23 knih

Co se týče žánrů, tak jsem přečetla:

4 divadelní hry, 5 biografií, 13 populárně naučných knih, 3 poezie, 20 fantasy příběhů, 12 sci-fi příběhů, 23 knih pro děti, 14 Young Adult knih, 31 románů, 3 horory, 17 thrillerů a 15 krimi.

Počet knih, které jsem si půjčila z městské knihovny: 49

Knihy, které jsem hodnotila v rozmezí 90 - 100 %: 62

Knihy, které jsem hodnotila 50 % a méně: 19

Mezi nejhorší knihy, které jsem v roce 2018 přečetla řadím: Smrtku, Předobrý život, Lovce duchů a Mluv.

A JAKÉ JSOU TEDY NEJLEPŠÍ KNIHY ROKU 2018?

Krásných knih jsem loni přečetla fakt hodně. Ale o všech, které se mi "jen" líbily zde psát nechci. Zmíním tedy jen ty, které mě něčím zaujaly - ať už svou originalitou, zpracováním, stylem vyprávění nebo obsaženým tématem. Ty nejlepší knihy jsem zde rozdělila podle žánrů. Celkem jich je 15. Chtěla jsem je původně zredukovat, aby jich bylo max. 10, ale já prostě žádnou z nich nedokázala vyřadit.. Všechny jsou to srdcovky.

Ke každé jsem napsala to, co se mi u ní vybaví jako první nebo úryvek z recenze. Pokud si k některé budete chtít přečíst celou recenzi, klikněte na název knihy, tam je uložen odkaz :) Kromě knihy V pasti lží (tu jsem nestíhala napsat), má každá kniha svou samostatnou a plnohodnout recenzi :) 

romány:

Vše, co jsme si nikdy neřekli - pro mě zásadní kniha letošního roku. Silný příběh plný komplikovaných vztahů. Poukazuje na to, jak je důležité sdílet své pocity a mluvit! Protože jinak to může dopadnout tragicky. Tak, jako v rodině, se kterou se v tomto příběhu seznamíme..

Medvědín - první díl duologie, který se zabývá vztahy a životem na maloměstě. Otevírá citlivá témata, o kterých je potřeba mluvit.

A každé ráno je cesta domů delší a delší - v této knize je ústředním tématem stárnutí. Ukazuje jaké to je, když mozek odejde z tohoto světa dříve než tělo. A jaké to je, když se člověk musí vyrovnat se ztrátou milované osoby, která je však ještě mezi námi. 

thrillery/krimi:

Naposledy se ohlédni - tajemný rodinný příběh o odpuštění a o tom, že nikdy nemůžeme o nikom prohlásit, že ho doopravdy známe. U této knihy mě nejvíce zasáhl závěr, který jsem ještě dlouho nemohla dostat z hlavy. Jak se to jen mohlo stát? 

V pasti lží - kniha plná lží. Kterou nejde nepřečíst na jeden zátah. Vtáhne vás. Totálně.

Tma - survival thriller, ve kterém to napětí bylo až k nevydržení!

naučné:

Opuštěná společnost - jen jedna věta - tuhle knihu by si měl přečíst každý!

Kmeny 90 - grafický skvost o „paralelních mapách našeho světa“.

biografie:

Tarantino: Retrospektiva - kompletní Tarantinova filmografie pod drobnohledem. Nutnost. Víc netřeba dodávat.

Bowie - Ilustrovaný životopis - naprosto magická kniha zcela vystihující Bowieho osobnost(i).

young adult:

Bez srdce - tohle je srdcovka. Pro všechny milovníky Alenky v říši divů. Po přečtení se už nikdy nebudete na Srdcovou královnu dívat tak jako dřív.

Černooká - velmi překvapivý titul, velmi mladé a talentované autorky. Dost netypické YA - žádný přeslazený příběh, u kterého budete dávat oči v sloup a konec odhalíte téměř po první stránce. Ne. Tohle je temný, psychologický příběh, ve kterém hlavní hrdinka svádí vnitřní válku o klid v duši.

Posmrtný život Holly Chaseové - další velmi překvapivá YA kniha. Vánoční koleda zasazená do moderní doby, se skvělým závěrem, který zapříčinil, že je tato kniha na tomhle seznamu!

sci-fi:

Na odvrácené straně - jedním slovem - geniální. Velmi propracované dílo, plné zajímavých informací a černého humoru.

fantasy:

Země příběhů - tohle je největší srdcovka a objev letošního roku. Jestli milujete pohádky a kouzelný svět, je tahle série pro Vás to pravé.



Publikováno: 11. 01. 2019