Přečteno v LISTOPADU.

Zdravím všechny knihomoly :)

Vítám Vás u předposledního "Přečtena" roku 2018. Listopad byl plodný - přečetla jsem 32 knih. Ale ještě než se zhrozíte - nutno podotknout, že z toho bylo:

7 komiksů

7 dětských knih

1 speciální slovník

a zbylých 17 knih už byly "plnohodnotné" knihy.

Přemýšlela jsem, zda mám článek rozdělit na dvě poloviny, ale nakonec jsem se rozhodla dát všechny knihy do jednoho, tak se předem omlouvám za sáhodlouhé čtení - budu se ale snažit být co nejstručnější a vypíchnout u každé knihy to nejdůležitější.

Nejlepší knihou listopadu byl jednoznačně Ilustrovaný životopis Davida Bowieho, Retrospektiva Tarantina a Hilda! Mezi ty, které mi sedly méně, bych zařadila Předobrý život a Kostík hledá přátele.

komiksy:

Záleskautky - dívčí komiks, jehož ústředními postavami je 5 mladých slečen, které jsou na skautském táboře. Záleskautky nepostádají nápadité zpracování, skvělé ilustrace, notnou dávku humoru, trhlosti a také dobrodružství. Uvítala bych ovšem dovysvětlit pár drobností, ale třeba se toho dočkám ve druhém díle. Cílovou skupinou Záleskautek jsou spíše dospívající dívky (kluky by asi nebavily), ale i ty odrostlé (já jsem toho důkazem). Pokud toužíte po knize, která zlepší náladu a zrelaxujete se u ní - pořiďte si Záleskautky. 

Mé hodnocení: 80 %

Amulet: Paní kamene + Amulet 2: Proklatí kamene

Hlavními postavami příběhu jsou dvě malé děti - Emily a Navin, které chtějí za každou cenu zachránit svou maminku. Tento komiks je pravým opakem Záleskautek. Při čtení cítíte, že jde o vážnou věc a že naši hrdinové to na své cestě nebudou mít vůbec lehké. Nad příběhem se celou dobu vznáší zvláštní atmosféra - tajemno, kterému dodávají na intenzitě i kresby, resp. barvy, které autor použil. Příběh je jakousi kombinací Pána Prstenů a Alenky v říši divů. Na své si přijdou jak holky, tak i kluci. 

Mé hodnocení obou dílů: 70 %

Dospělost je mýtus - jedna z mála humorných knih, který jsem za poslední dobu četla a neměla chybu. Komiks reflektuje všechny strasti a trapnosti našeho života. Věřím, že se v něm najde každý a dokonale Vám zlepší náladu :) 

Mé hodnocení: 95 %

Hilda + Hilda se vrací + Hilda a kamenný les

Originální příběh a ilustrace, zapamatovatelný hlavní hrdina - to vše by měl podle mě dobrý komiks mít. A Hilda všechny tyto aspekty splňuje. Příběh modrovlasé holčičky jménem Hilda uchvátil snad všechny čtenáře po celém světě. Hilda žije se svou maminkou na samotě v blízkosti lesa a skal, obklopeny přírodou. Důležité je zmínit, že nežije jen tak v ledajakém světě – ale ve světě fantasy, kde je zcela běžné, že vedle lidí žijí také elfové, obři a pidilidi. Ačkoli se může zdát, že je to kniha určená mladší cílové skupině (taky ji najdete v dětském oddělení), jsem přesvědčena, že si najde příznivce i ve starší věkové kategorii. Doporučuji celou trilogii - pro mě ale tím srdcovým zůstává první díl, na který si brzy budete moct přečíst zvlášť recenzi :) 

Mé hodnocení všech tří dílů: 100 %

dětské knihy:

Město v noci - kniha, která je vhodná pro ty nejmenší. Vychytávkou knihy je to, že obrázky ve tmě svítí! Tudíž si ji s mrňousem můžete prohlížet večer a společně sledovat, jak žije město v noci. Kouzelné, roztomilé, nápadité. 

Mé hodnocení: 90 % 

Obejmi mě, prosím - pokud máte doma mrňouse, je tohle ideální pro vaše čtecí chvílky. Obejmi mě, prosím je za mě jedna z nejroztomilejších a příběhově nejkrásnějších dětských knih, které jsem za poslední dobu četla. Nádhera - jak příběhově, tak i vizuálně. Je to dojemná kniha o tom, že se máme mít rádi. A to všichni, bez rozdílů. A především nezapomínat na ty, kteří jsou nám nejblíž. 

Mé hodnocení: 100 %

Jak se dělá galerie - pokud chcete své děti vzdělávat a přiblížit jim kulturní dění, je tato knížka ideální. Pravdou však je, že i já jsem se dozvěděla pár nových informací. Jak se dělá galerie je přesně o tom, co má obsaženo v názvu. Dozvídáme se co galerie ukrývají, kdo v nich pracuje, co všechno obnáší organizování výstavy, prostě a jednoduše - jak to v takové galerii chodí po všech směrech. Musím uznat, že velkou přidanou hodnotou jsou v tomto případě ilustrace, které jsou propracované do detailů. Velký skvělý! 

Mé hodnocení: 100 %

Řeky - opět vzdělávací kniha, tentokrát na téma vody. Cokoli chcete vědět o řekách po celé naší Zemi - vše se dozvíte z této naprosto dokonale graficky zpracované knihy. Líbí se mi, že i ilustrovaná kniha má svou logiku - postupuje od popisu "celku" až k detailům - od popisu oceánů, moří až k jednotlivým kontinentům, kde se detailně věnuje řekám. 

Mé hodnocení: 100 %

Zubr si hledá hnízdo - díl, který předchází knize Medvěd nechce jít spát. Příběh popisuje život Zubra - zvířátka, které by chtělo celou zimu prospat, ale nemůže. Přesvědčí tukoně, aby mu s tím pomohli?

Opět krásné ilustrace a roztomilý příběh pro ty nejmenší :)

Mé hodnocení: 80 %

Kostík hledá přátele - už z názvu je patrné, že půjde o lehce vzdělávací knihu pro nejmenší a to na téma přátelství. Bohužel já tam to poselství nenašla. Kostík má moc hezkou myšlenku, ale podle mě ji autor málo/špatně zpracoval.

Mé hodnocení: 50 %

Na výletě s Mary Poppins - v tomto případě grafická stránka totálně přebila tu obsahovou. Já rozhodně nehaním knihu jen kvůli tomu, že obsahuje málo textu (obzvlášť, jedná-li se o knihy pro děti), ale tato kniha na mě působila jako dílo, kde se text domýšlel až na poslední chvíli. Bohužel, nevím moc jak knihu hodnotit, protože to zpracování - wow! S takovým jsem se doposud nesetkala. Ale na druhou stranu ten text..

slovník:

Kreativní slovník - za mě jeden z nejzajímavějších knižních počinů, jaké jsem za poslední dobu viděla. Já prostě miluji jakékoli vizuální pomůcky při vzdělávání a zde je to perfektně vyřešeno. Konečně nemusí být učení nuda. Více se dozvíte brzy v recenzi :)

ostatní knihy:

Tarantino - kniha, která se kopmlet věnuje životu a filmům Q. Tarantina.. recenze brzy :)

Země příběhů: Varování bratří Grimmů - třetí díl mé srdcové pohádkové série. Kdo neznáte, vřele doporučuji! Ačkoli je tento díl o trochu slabší než ty předchozí (mohl za to především zdlouhavý začátek knihy), i tak jsem byla spokojená. Naše postavy se vyvíjejí, opět nespočet zvratů a originální námět! A ten konec?! Lépe navnadit čtenáře na další díl snad už autor ani nemohl :)

Mé hodnocení: 90 %

Někdo cizí v domě - druhá kniha od autorky bestselleru Manželé odvedle. Musím uznat, že Někdo cizí v domě se mi líbilo o něco víc než Manželé. Ale i přesto tento titul řadím spíše k průměrnějším thrillerům. Napínavý příběh, ne zcela čitelný "nepřítel" a čtivý text - něco mi tam ale chybělo - a postupně  během čtení jsem si uvědomovala, že je mi tak trochu jedno, jak to s našimi postavami dopadne..

Nicméně ano, konec byl celkem překvapivý, na druhou stranu trochu přitažený za vlasy.

Mé hodnocení: 70 %

Jepice - detektivka, která mě bohužel příliš nenadchla. Za mě byl děj až příliš utahaný, zbytečně dlouhý, což pak ztrácelo na určité dynamičnosti a napínavosti. Námět dobrý, ale to zpracování a styl vyprávění mi nesedlo. Ne příliš čtivá záležiost. 

Mé hodnocení: 60 %

Lazar - Kepler vytvořil surový příběh plný mrazivých scén a jako vždy se s ničím nemazlil a žádné z postav nenadržoval. A tentokrát ještě přitvrdil! Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Fobie - Představte si, že se probudíte a v kuchyni najdete svého muže. Nebo si alespoň myslíte, že je to Váš muž. Je stejně oblečený, má jeho kufr a dokonce přijel jeho autem. Ovšem ty kalhoty na něm nějak visí.. A pak se na Vás otočí a Vy spatříte zjizvenou tvář muže, kterého jste doposud nikdy neviděla.. Celá recenze již brzy!

Klub vrahů - po knize Vězněná jsem od autora očekávala obdobný žánr knihy i u Klubu vrahů. Tak trochu tomu napovídala i anotace, ale nakonec se jednalo o psychologický thriller, i když to na mě jako thriller nepůsobilo. Co bych ale vyzdvihla, tak je to opět slovní zásoba autora - jeho vyjadřování (jak písemně, tak i ústně) fakt žeru, výborně se poslouchá i čte a svým stylem psaní mě hodně baví. Ale je Klub vrahů lepší než Vězněná? Za mě ne. Nicméně čtení jsem si užívala, jen jsem čekala, že se budu o hoodně víc bát :)

Mé hodnocení: 75 %

Cop - velmi, velmi vychvalovaná Odeonka. Ano příběhy tří žen byly velice poutavé a nebude Vám z nich úplně dobře. Styl psaní velmi stručný, čtivý - k tomu nemám výhrady. Přeci jen jsem ale čekala nějaký wow efekt, kterého jsem se bohužel nedočkala. Kvůli všudypřítomné chvály jsem od knihy čekala daleko víc. 

Mé hodnocení: 80 %

Předobrý život - za mě po dlouhé době titul, u kterého jsem si říkala - "páni, to je tak zbytečná kniha." Jedná se o přepis projevu J. K. Rowlingové, který měla na Harvardově univerzitě. Velkým a jediným plusem knihy je grafické zpracování. Ovšem text ve mně nic zanechal. Bohužel.

Mé hodnocení: 30 %

Warcross - často přirovnávaná k bezkonkurenčnímu Ready player one a popravdě, když jsem se do ní pouštěla, trochu jsem se obávala, aby to nebyla laciná napodobenina RPO. Ale mám pro Vás dobrou zprávu :) Celá recenze již brzy!

Čtyřka - divergentní povídky, které navazují na trilogii Divergence. Za mě docela zajímavý kousek, který je vyprávěn z pohledu Čtyřky/Tobiase a konečně se tak dozvídáme více informací i o něm. Fajn doplňková kniha, ve které je velkým plusem skutečnost, že se v ní Tris objevuje minimálně. Podle mě by mi celá série sedla mnohem víc, kdyby byla vyprávěna právě z pohledu Tobiase :)

Mé hodnocení: 70 %

V pasti lží - Lži, lži, lži a a zase jenom lži. Děsivý píběh, který nechce zažít žádná z nás! Tahle kniha byla jedno velké WOW! Naprosto čtivá, skvěle promyšlená s nervy drásajícím závěrem! Skvělá psychologie postav, především pak Cass. Nevím jak to měli ostatní čtenáři, ale pro mě byl příběh dost nepředvívavý - celou dobu jsem vůbec nevěděla a říkala si "Kde je pravda"? Hlavní hrdinku jsem si celkem oblíbila, ačkoli měla předpoklady, že mi bude lézt na nervy :D Knihu přečtete na jeden zátah. Jedna z nejlepších knih letošního roku!

Mé hodnocení: 100 %

Potopa - nejnovější kniha od mé velmi oblíbené autorky K. Ohlsson! Potopu neřadím úplně k těm nejlepším, ale bavila mě. Jako vždy velmi čtivá záležitost, ale začátek byl velmi zmatený - mnoho postav a událostí. I děj byl dost vyčerpávající, možná by kniha mohla mít o pár desítek stran méně a ubrala bych i pár vražd. Nicméně jsem byla s tímto závěrečným dílem celé série spokojena. 
Mé hodnocení: 80 %


Jana Eyrová - Jana Eyrová je sice román, který už má svá léta, ale je velmi významným literárním dílem a má svým čtenářům co nabídnout i v dnešní době. Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Všechno je v pohodě - velmi netypická YA kniha a vizuálně přitažlivá. Téměř po celou dobu čtení na mě z knihy doléhaly silné pocity melancholie a teskna. Příběh na vás přenese identické pocity, jaké zažívá naše hlavní hrdinka. Cítíte, že si toho nechává dost pro sebe a své pocity dusí v sobě. Postupně čtenář zjišťuje okolnosti ohledně úmrtí dědečka hlavní hrdinky, které ji donutily opustit rodné město a trávit veškerý čas na univerzitě daleko od domova.

Všechno je v pohodě je příběh o samotě, který je důkazem toho, že ne každá kniha musí mít zaručeně "dramatickou zápletku", aby čtenáře zaujala. 

Mé hodnocení: 80 %

Bowie - literární událost letošního roku! Recenze již brzy :)

Tiché lži - za mě o dost slabší záležitost než předešlá autorčina kniha Ví o tobě. Místy mi příběh přišel přitažený za vlasy. Ovšem autorčin styl psaní mě baví a kniha je čtivá a napínavá.

Mé hodnocení : 70 %

Publikováno: 04. 12. 2018