Přečteno za LEDEN.

Zdravím všechny knihomoly!

Máme tu první čtecí shrnutí za rok 2019. V lednu jsem stihla přečíst 20 knížek a většina z nich byla naprosto parádní!

Nejlepší knihu je pro mě velmi těžké určit, ale pokud bych musela říct jen jednu budou to nejspíš Světla zimní noci. S nejhorší naopak nemám vůbec problém - jednoznačně jí je Není úniku - za mě obrovské zklamání.

Lednové minirecenze:

Trhlina - Trhlina je psaná z pohledu člověka, který popisuje svou hrůznou zkušenost s prostředím slovenského pohoří Tribeč. Pohoří, v jehož místech se už řadu desetiletí záhadně ztrácejí lidé.. Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice - Otázka týkající se jedné z největších záhad 20. století, na kterou zřejmě nikdy nedostaneme jednoznačnou odpověď...Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Sněhulák - O Sněhulákovi jsem toho slyšela už hodně – nejčastěji větu: "Tohle je Nesbøva nejlepší kniha." ... celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Světla zimní noci - Příběh je plný tajemství, křivd, nenávisti.. Ale také odpuštění, lásky a přátelství. Kniha je zasazena do období druhé světové války... Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Zimní oběť - další díl z detektivní série s Malin Forsovou. Označila bych ho za poněkud zdlouhavější a slabší oproti dílů předchozím. Je znát, že se jedná o autorovu prvotinu. V porovnání s ostatními díly totiž doopravdy cítíte autorův vývoj. Jak po obsahové stránce, tak jazykové. Ano, u této série jsem příliš neřešila, zda ji čtu ve správném pořadí a ani mi nijak nevadilo, že skáču od jednoho dílu k druhému, jak se mi zachce. I přes to, že se nejedná o autorův nejlepší počin, knihu doporučuji. Ostatně, jako všechny jeho knihy :)

Mé hodnocení: 70 %

Selekce - vůbec nechápu proč jsem si vlastně Selekci půjčila, jelikož mě spojení YA + romantika absolutně nezajímá.. O to víc jsem byla překvapená, že jsem tuhle knížku přečetla před spaním. Celou. Dokonce to došlo až do takového stádia, že jsem si v knihovně zarezervovala druhý díl. No dobře, zarezervovala jsem si rovnou i třetí. Ne, nepoznávám se.. A trochu se i stydím, protože ten děj je fakt děsně pitomej, ale když ono tohle je vážně neuvěřitelně čtivé a ideální čtivo po unaveném dni. Myslím si, že tohle bude bavit i ty, kteří jsou absolutně mimo cílovou skupinu téhle série. Především pak ženy :)

A o čem že to je? Jedná se o televizní show, kde si opravdický princ vybírá z 35 dívek svou nastávající. (Já vám říkala, že je to blbost). 

Mé hodnocení: 80 %

Není úniku - MEGA MEGA ZKLAMÁNÍ. Opět skvěle zprofanovaný titul, který stojí za prd. Naprosto debilní (promiňte mi ten výraz, ale jinak ji nazvat nelze) hlavní hrdinka, nereálné (ukažte mi mobil, kterému 5 % baterie vydrží několik hodin!) a hlavně NELOGICKÉ situace. Strašný, tohle fakt nebrat..

Mé hodnocení: 30 %

Námi to končí - Příběh do jisté míry popisuje autorčinu zkušenost s domácím násilím. Námi to končí velmi citlivě popisuje dramatické okolnosti týkající se hlavní hrdinky, která musí bojovat s nelehkým rozhodnutím. Zůstat či odejít? Velmi důležité téma, o kterém je potřeba mluvit a ukazovat, že vždy existuje i jiné řešení než je sebeobětování.. Velké DOPORUČUJI. Protože tohle mělo hlavu, patu, myšlenku, přesah a ten konec? Velmi silný.

Mé hodnocení: 95 %

Husí kůže: Půlnoční přízrak - Husí kůže je hororová série krátkých příběhů pro děti. A musím uznat, že se mi prozatím líbily všechny díly, které se mi dostaly pod ruku. Půlnoční přízrak - nečekaně děsivý s absolutně nepředvídavým koncem, který mě doopravdy vyděsil! Velký skvělý na odreagování!

Mé hodnocení: 90 %

Husí kůže: Maska - zdá se, že autor se vyžívá v naprosto dech beroucích závěrech svých příběhů - i zde stačila pouhá jedna věta a já měla v mžiku husí kůži! Skvělý díl!

Mé hodnocení: 95 %

Husí kůže: Úsměv, prosím... přichází zlo! - Opět nápaditý příběh, který mě moc bavil a vyděsil.

Mé hodnocení: 85 %

Husí kůže: Kletba egyptské mumie - tento díl byl zatím asi tím nejslabším. Ale i tak ho doporučuji :)

Mé hodnocení: 70 %

Duchové - Komiks, který mi připomněl jeden z nejkrásnějších animáků, co jsem za poslední dobu viděla – Coco. Zabývá se vážnějším tématem.. Celou recenzi si budete moci přečíst brzy :) 

Koralina - dětský, dobrodružný, místy až hororový příběh - pokud se rádi bojíte, je tohle pro Vás to pravé! Koralina se dočkala i svého filmového zpracování, které samo sebou taky doporučuji - ale knížka je knížka :) 

Mé hodnocení: 100 %

Hilda a pidilidi - Hilda je moje láska, ale musím uznat, že ty komiksové verze se mi líbí o moc víc. Navíc se nejedná o vyloženě nový příběh, nýbrž o scény, které už každý milovník Hildy zná :) Takže pokud Hildu neznáte, doporučuji vřele - rozhodně ale KOMIKS! :)

Mé hodnocení : 65 %

Záleskautky - druhý díl dívčího komiksu je opět plný záhad, dobrodružství a vtipu. Líbil se mi o něco víc než první díl, tudíž ho opět vřele doporučuji všem mladším čtenářkám :) 

Mé hodnocení: 85 %

Do posledního dechu - čtvrtý díl detektivní série od božího Bryndzy. U tohoto dílu mám však výhrady. Měla jsem pocit, že podobný příběh jsem už četla několikrát.. Za tu neoriginalitu musím strhnout body :( Nicméně text byl velmi čtivý tak, jak jsme u Bryndzy zvyklý :)

Mé hodnocení: 70 %

Kůže plná stínů - Příběh je zasazen do historického období. Je protknut atmosférou pustých lesů a ústředním tématem se stává jeden šlechtický rod, který je opředen tajemstvím a jedna malá holčička, jež musí čelit svému prokletí.. Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Letopisy Podzemě - miluju Hunger Games. A tak když vyšla od Collinsové nová kniha, musela jsem ji mít. Bohužel HG nesahá ani po kotníky.. V příběhu je klíčovými postavami dvojice sourozenců, kteří se ocitnou v podzemí, kde je ukryt tak trochu jiný svět.. Mluvící švábi, netopýři, potkani..No abych pravdu řekla - působilo to na mě celé dojmem Alenky v říši divů. Připravte se na drsnější pohádku, kterou bych spíše doporučila chlapcům.

Mé hodnocení: 65 %

Řeka - netradiční kniha, která za pomocí pouhých barev a štětce znázorňuje příběhy odehrávající se na řece během celého roku. Řeka je velmi krásná kniha, kterou doporučuji, chcete-li něco jiného, uměleckého.

Mé hodnocení: 90 %

Publikováno: 13. 02. 2019