Přečteno v PROSINCI.

Zdravím všechny knihomoly :)

tentokrát u prosincového čtecího shrnutí. A kolik knih jsem přečetla? 23, převážně pohádkových a vánočních knih (i takový horor jako je Tma, se odehrává o svátcích vánočních, haha). Nejlepší knihou měsíce je právě horor Tma a dětská kniha Mortina, ty mě bavily úplně nejvíc. Naopak nejméně mě bavila dětská kniha Skleněné děti a odeonka Osamělost prvočísel. Ale teď už se pojďme podívat na každou knihu zvlášť:

To je Izrael, To je New York, To je Irsko, To je Řím, To je Řecko - dětská série obrazových průvodců po Izraeli, NY, Irsku, Římu, Řecku a řadu dalších zemí je místy vtipné čtení, s minimem popisků a krásnými ilustracemi. Dýchne to na Vás až starodávnou atmošku, což není pro mě úplně to, co bych vyhledávala - přece jen bych ocenila více toho moderna. I tak jsou to ale knihy poučné a zajímavé.

Mé hodnocení všech 5ti dílů: 75 %

Létající jaguár - Josef Formánek uzavřel sázku - dobrovolně si sedl do výlohy knihkupectví a za 12 hodin tam napsal knihu. Tuhle knihu. Není sice tou nejlepší, co kdy napsal, ale rozhodně má své kouzlo. Formánkův styl psaní i jeho myšlenky fakt ráda a Létající jaguár, který místy připomínal spíše volný styl psaní na téma lásky, cestování a lidské marnosti, můžu jedině doporučit.

Mé hodnocení: 80 %

Skleněné děti - K. Ohlssonová je má velmi oblíbená spisovatelka, ale bohužel tato kniha pro děti nebyla úplně mým šálkem čaje.. Raději se vrátím k autorčiným literárním počinům, které spadají do žánru detektivek.

Mé hodnocení: 50 %

D.e.s.i.g.n. - graficky velice zajímavá kniha. Je to taková encyklopedie světových návrhářů pro děti, ale věřím, že zaujme i dospělé :)

Mé hodnocení: 80 %

Kočky útočí - další počin od autorky knihy Dospělost je mýtus - ta, musím uznat, se mi líbila o dost víc, ale i tak Kočky útočí zaručeně pobaví!

Mé hodnocení: 80 %

Mortina - Originální dětská kniha s nádhernými ilustracemi, z nichž na Vás dýchne vyloženě Burtonovská atmosféra! Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Osamělost prvočísel - odeonka, která mě lehce uvrhla do deprese. Ústředním tématem jsou především špatná rozhodnutí a to, jak fatální následky mohou mít na náš život, respektive na život našich dvou hlavních hrdinů, které jsem si prostě nedokázala oblíbit. Navíc - toho smutku na mě bylo místy až příliš. Nepůsobilo to moc dobře, jakoby autor chtěl za každou cenu čtenáře totálně odrovnat a tak trochu nám hrál na city. Až moc, takže (pro mě) celý příběh ztrácel na autentičnosti. Takže - dobrý námět i myšlenka knihy, ale zpracování mi moc nesedlo..

Mé hodnocení: 55 %

Velký Gatsby - Velký Gatsby. Nesmrtelná klasika, která letos vychází poprvé v ilustrovaném vydání u Nakladatelství LEDA.. Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Tma - Tma je survival thriller, který věrohodně popisuje tíživou samotu na opuštěné horské chatě. Autor ve čtenáři dokázal vzbudit hrůzu a napětí. Napětí, které bylo místy až k nevydržení....Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Půlminutové horory - dětská kniha, která zaujme svou nápaditou obálkou a která je plná kratičkých hororů, z nichž některé jsou vyprávěny za pomocí ilustrací. Originální, místy trochu morbidní až to působilo vtipně :D Pravdou sice je, že některé příběhy byly slabší, ale i tak je tato kniha jako odreagování pecka, bavila mě!

Mé hodnocení: 75 %

Posmrtný život Holly Chaseové - Je libo Vánoční koleda Charlese Dickense v moderním pojetí? Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Zero - autor se ve své druhé knize Zero věnuje hrozbě zneužití moderní technologie.. Celou recenzi si můžete přečíst ZDE

Země příběhů: Za hranice království - celou sérii Země příběhů miluju, ale pokud mám být upřímná, tak tenhle díl řadím k těm malilinkato slabším. Zdlouhavější začátek a lehce se opakující scénáře mě chvílemi už tolik nabavily. Tento díl na mě působil spíše takovým výplňkovým dojmem. I tak jsem ale byla ve finále spoko :)

Mé hodnocení: 80 %

Země příběhů: Na vlnách fantazie - tak tenhle díl byl o mnoho lepší než ten předchozí! Na vlnách fantazie (především té Connorovy) byl zase o něco originálnější příběh a fakt jsem si ho užila. Jen jsem trochu smutná, protože mě čeká už jen poslední díl a pak konec série :(

Mé hodnocení: 95 %

O princezně, která se zachránila sama - jestliže máte rádi minimalismus, moderní poezii a básně Jana Těsnohlídka ml., je tohle věc přímo pro Vás. Navíc místy budete mít pocit, že autorka píše přímo o Vás.. Věřím, že se najde spousta holek, které text zasáhne stejně jako mě. Moc doporučuji.

Mé hodnocení: 95 %

1918 aneb Jak jsem dal gól přes celé Československo - ke stoletému výročí vzniku republiky vzniká hromada krásných knih. A tato od Nakladatelství HOST je právě jednou z těch velmi povedených!.. Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Agnes a sedmý host - klasický komiks od Paseky - zajímalo by mě, zda se mi nějaký od nich někdy nebude líbit, haha. Fakt moc originální příběh, se zajímavou hlavní postavou.. Celý příběh je protknut takovou zvláštní tajemnou atmosférou a to mě na tom bavilo asi nejvíc. Agnes a sedmý host je vtipná  (ale i napínavá) kniha, ideální na odreagování. Stejně tak jako Mortina - i Agnes na mě dýchla vyloženě Burtonovskou atmošku :) 

Mé hodnocení: 90 %

Jak Grinch ukradl Vánoce - Kdyby někdo nějakým nedopatřením neznal Grinchův příběh - je to taková ta zelená příšera z televize, která žije u města Kdovíkov, kam ale prakticky nechodí. Kdysi býval jedním z  Kdovíků, ale už pětatřicet let žije daleko, daleko od nich - vysoko v horách jen se svým pejskem Maxem.. Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Tajemství černé skály - moc krásná dětská kniha s naprosto dokonalými ilustracemi a nádherným příběhem! Doporučuji!

Mé hodnocení: 100 %

Publikováno: 15. 01. 2019