Přečteno v KVĚTNU.

Zdravím všechny knihomoly!

Máme tu letos již páté čtecí měsíční shrnutí. Tentokrát trochu opožděně, ale za to s pořádnou várkou knih :) Za květen jsem stihla přelouskat 24 knížek, z nichž to bylo:

10 dětských knih,

4 komiksy,

1 naučka,

1 poezie, 

8 knih beletrie.

A jaké řadím mezi ty nejlepší, které by vás rozhodně NEMĚLY minout? Jednoznačně Rekonstrukce a Tiché roky - dvě nejočekávanější knihy letošního roku, které nezklamaly a zapsaly se mi do paměti svou autenticitou, lidskostí a především pak svými tématy! Ani jednu z výše zmíněných však nedoporučuji, pokud si chcete přečíst něco na oddech. Tyto tituly vám totiž hlavu ještě více zamoří černými myšlenkami a ponurou náladou. Mám-li doporučit knihu na letní čtení, pak to bude Neuvěřitelná hrdinství Sama Hollowaye a Faktura!

No a teď se můžeme přesunout k těm horším knihám - jako první cítím potřebu zmínit knihu dnes dítě. Za mě snad nejzbytečnější kniha, kterou bych ani pojmem kniha nenazývala. V této době může evidentně vydat kdo chce, co chce.. Dále mě příliš neoslovila kniha Sítě od Petry Dvořákové - u té jsem měla jistá očekávání, která se bohužel nenaplnila. Těmito očekáváními byly jednoduše emoce - vyloženě jsem byla naladěna na knihu, která mě emočně zničí, ve které uvidím samu sebe, protože téma mi bylo velice blízké. Bohužel, za mě se jedná o průměrnou knihu, kterou nedoporučuji, vezmu-li v potaz, kolik krásných knih naše knihkupectví nabízejí :)

Mini recenze:

Fagi - Bezceler

Útlá knížečka s celkem vtipnými a trefnými hláškami. Podle mě je to však spíše vhodné pro starší jedince. Ideální na oddech, ovšem nic závratného. Prostě FAGI.

Mé hodnocení: 65 %

Lucie Lomová - Na odstřel 

Komiksová detektivka, která mě mile překvapila. Skvělý nápad s atmosférou a fajn zápletkou :)

Mé hodnocení: 75 %

Radim Kopáč, Vendula Chalánková - dnes dítě

Tohle bylo bohužel jedno velké zklamání. Moc nechápu, že někdo tuto "knihu" doopravdy vydal. Zbytečnost. Nezasmála jsem se ani u jedné kresby.

Mé hodnocení: 10 %

Nabokov - Lolita

L O L I T A  - dílo, o kterém slyšel snad každý, minimálně ve školních lavicích o hodinách literatury... Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Nick Hornby - Dlouhá cesta dolů

Čtyři lidé, čtyři životní osudy a čtyři pokusy o sebevraždu. Všichni knižní hrdinové mají důvod proč nežít. Jednoho večera se rozhodnou ukončit veškeré trápení a při tom se tito čtyři lidé setkávají na střeše věžáku..

Senza začátek, ale bohužel dynamika postupně upadala. Příběh mi nepředal přesně to, co jsem od něj očekávala. Nicméně pokud si chcete přečíst čtivou knihu pojednávající o sebevraždě, která je zároveň podaná s nadhledem a humorem, pak je Dlouhá cesta dolů právě pro vás. Koupíte ji v Levných knihách za pár korun :)

Mé hodnocení: 75 %

J.H.Krchovský - Já už chci domů 

Opět geniální básnická sbírka! Krchovský píše osobitě, má svůj specifický druh humoru a jeho básně jsou osvobozující. V této sbírce ještě více pociťujeme smutek a samotu. Pro mě srdeční záležitost.

Mé hodnocení: 100 %

Cara Hunter - V temnotě

Detektivní příběh o tom, jak je při rekonstrukci domu v sousedním sklepě objevena polomrtvá žena s dítětem. Nikdo neví, co jsou zač - žena nemluví a mezi pohřešovanými osobami hlášena není...

Druhý díl detektivní série z nakladatelství HOST. V temnotě hodnotím o něco hůře než první díl Někdo blízký. Ale i tak dobrá detektivka, která stojí za přečtení, i když já bych pár desítek stran klidně vyškrtala, přišlo mi to místy zbytečně zdlouhavé. 

Mé hodnocení: 80 %

Alena Mornštajnová - Tiché roky

Tiché roky se skládají ze dvou dějových linií. V jedné z nich sledujeme příběh mladé Bohdany, tiché a uzavřené dívky, která žije se svou nevlastní matkou a otcem... Celou recenzi najdete ZDE.

Viktorie Hanišová - Rekonstrukce

Silný příběh o mateřství, se kterým jsem měla problém se vyrovnat. Velmi deprimující čtení, dokonalá psychologie postav, těžký osud hlavní hrdinky (podobně jako tomu bylo také u Houbařky) - pokud jste přecitlivělé povahy a navíc matky, nevím, zda tento příběh dokážete vstřebat bez následků. 

Hlavní hrdinka řeší, jak se vyrovnat se skutečností, že její matka zabila jejího mladšího brášku a následně i sama sebe.

Za mě velmi silný zážitek.

Mé hodnocení: 100 %

Jonas Karlsson - Faktura 

Hlavní hrdina příběhu žije obyčejný život. Pracuje ve videopůjčovně, ve svém životě má pár přátel a radost mu udělá dobrá pizza. Jeho každodenní rutinu naruší moment, kdy ve své schránce najde nečekaně fakturu na 5,7 milionů švédských korun. Tolik mu naúčtovali za jeho dosavadní zážitky a životní štěstí..

Za mě nesmírně originální námět, i když zpracování by mohlo být o malilinko lepší. První dvě třetiny byly pecka - ta poslední byla zbytečně uspěchaná a závěr na můj vkus příliš strohý a useknutý. Rozhodně však tato útlá kniha stojí za přečtení. Donutí vás přemýšlet nad vlastním životem - docela by mě zajímalo, jak vysokou částku by vyúčtovali mně :) 

Mé hodnocení: 85 %

Megan Hess - Paříž pro milovníky módy

Průvodce po Paříži z hlediska toho, co jíst, co vidět, kde nakupovat a kde spát. 

Naprosto nádherná knižní záležitost, i když pro nás, obyčejné smrtelníky, z praktického hlediska zcela nepoužitelná :) Všechny tipy jsou vyloženě pro ty, kteří neví co s penězi a potrpí si na luxus. Ať už co se týče jídla, oblečení i ubytování. Ovšem i tak vřele doporučuji, ty kresby jsou naprosto ohromující, až dechberoucí :) Takže po grafické stránce - velký skvělý! 

Mé hodnocení: 90 %

Petra Dvořáková - Sítě

Tři příběhy třech žen o (ne)sebevědomí. Příběhy, které nejsou příliš veselé. Demonstrují, jak vám sebevědomí ovlivňuje život.

Knihu hodnotím spíše průměrně, první příběh mě oslovil nejvíc, zbylé dva už tolik ne. Vzhledem k tématu jsem očekávala, že je to kniha přímo pro mě, nicméně ve mně nevyvolala takové pocity, jaké jsem čekala.. Za mě celkem zklamání. 

Mé hodnocení: 50 %

Fran Krause - Hlubina temných strachů

Sbírka 101 komiksů, které vtipně zachycují naše iracionální strachy. Věřím, že každý se v nějakém takovém šíleném strachu najde. Vřele doporučuji na odreagování a špatnou náladu :)

Mé hodnocení: 90 %

Rhys Thomas - Neuvěřitelná hrdinství Sama Hollowaye

Hlavní hrdina je šestadvacetiletý Sam, který je tak trochu nerd. Libuje si ve fantasy světech, komiksech a jeho životním vzorem je Batman. Žije sám, má obyčejnou práci, pár přátel, se kterými si navzájem tak trochu zbyli... Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Isabel Muñoz, Jane Kent - Génius Albert Einstein

Naprosto nádherná ilustrovaná kniha pro děti o tom, jaký život vedl Albert Einstein. Budete ji mít přečtenou během chvilky, nicméně na konci knihy na vás čekají kontrolní otázky, které ověřují, zda jste při četbě dávali  pozor :) Za mě super, boží a rozkošná záležitost :D

Mé hodnocení: 100 %

Jane Kent - Génius Stephen Hawking

Stejně jako u knihy o Einsteinovi - boží boží boží. Tohle si musíte přečíst všichni. Pro děti velmi atraktivní a věřím, že pro některé i motivující :)

Mé hodnocení: 100 %

Kazu Kibuishi - Výprava v oblacích

Ve třetím díle Amuletu s názvem Výprava v oblacích Emily svou partou míří do ztraceného města Cielis, které sídlí vysoko v oblacích.. Celou recenzi na třetí díl komiksu si můžete přečíst ZDE.

Bobbie Peers - Agent orbulátoru

Třetí díl dětské série o nadaném chlapci, který umí luštit i ty nejzapeklitější rébusy, je pro mě zatím ten nejlepší díl. Agent orbulátoru je příběh ze světa robotiky, ovšem nejedná se o záležitost pouze pro kluky. Celé je to podané s lehkostí a nemusíte se bát, že vás čeká směsice složitých hlavolamů a cizích slov, to vůbec ne. Mohu jedině doporučit, pokud chcete dobrodružnou knihu se sympatickými postavami a zajímavým dějem, pak je tohle ta pravá série pro vás.

Mé hodnocení: 80 %

Federica Magrin - Atlas duchů a příšer

Atlas duchů a příšer je dětská kniha, jejíž průvodcem se stává Van Helsing, lovec příšer, který z Atlasu vytvořil jakousi příručku, jak se se všemi těmi známými i neznámými příšerami, duchy a upíry vypořádat... Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Emilia Dziubak - Rok v lese

Jak se mění během roku les? To zachycuje právě tato nádhernost. Jaro, léto, podzim, zima a jeden les, ve kterém sledujeme jak se v něm během roku žije - jak se chovají zvířátka a také příroda. Kniha je bez jediného slova, ale o to je to větší zážitek :) Za mě velice povedená kniha a pokud máte doma mrňouse, ve kterém chcete probudit zájem o přírodu, je tohle ideální knížka :)

Mé hodnocení: 100 % 

Jola Richter-Magnuszewska - Rok na trhu

Podobně jako Rok v lese, i v tomto případě sledujeme, jak se během roku mění nějaké to místo - v tomto případě je jím trh. Sledovat život na trhu mě nebavilo tolik, jako ten v lese, nicméně je to velmi propracovaná kniha s krásnými ilustracemi. Seznamujeme se se životem prodejců a zákazníků,  s tím, jak se během roku mění sortiment na stáncích, jak se přizpůsobují počasí apod. Pro malé děti ideální kniha.

Mé hodnocení: 80 %

Eva Papoušková - Vombat Jirka

Boží ilustrace a příběh pro mrňata, ačkoli myšlenka knihy je trochu zvláštní - nevím, co přesně si o tom myslet a nejsem si zcela jistá, zda bych to chtěla svému dítěti číst. Nicméně já jsem se u toho pobavila :D 

Mé hodnocení: 70 %

Hana Lehečková - Co se děje v Podpostelí?

Knížka, která mě velmi mile překvapila! Obsahuje 7 příběhů o tom, co všechno se může dít u nás v Podpostelí. Příběhy jsou milé a skrývají v sobě i nějaké to poučení :) 

Mé hodnocení: 70 %

Tomasz Samojlik - Včelař Ignát a poklad pralesa

Komiks pro děti, který pobaví a zároveň něco přiučí - ať už z historie či z ekologie. Navíc ve mně vyvolal řadu emocí - smutek z kácení lesa, radost z krásy přírody a té nádherné kresby! Autor zde velmi citlivě zakomponoval morální hodnoty, takže si z toho dítě vezme přesně to, co autor chtěl - poučení jak se správně chovat k lidem i k přírodě.

Mé hodnocení: 90 %


Publikováno: 19. 06. 2019