Přečteno za ÚNOR.

Zdravím všechny knihomoly :)

Za únor jsem přečetla 10 knížek, z nichž byla drtivá většina naprosto boží a nevím, kterou bych Vám měla doporučit dřív :)  Naopak u nejslabší knihy mám jasno. Thriller Štvanice byl tím jediným, co mě z dnešní várky knih vůbec nebavilo...

Mini recenze:

Zuzana Dostálová - Soběstačný

Tohle je jednoznačně nejlepší kniha, jakou jsem letos četla a troufám si říct, že už ji nic jiného nepřekoná. A to je teprve únor! Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Lauren Myracle - Catwoman: Ve svitu Měsíce

První díl série.

Superhrdinové v komiksech, to je moje! A tenhle o Catwomen se vážně povedl!

Atmosférická kresba, krásná práce s detaily a skvělý příběh ze světa DC s úžasnou hlavní hrdinkou, se kterou budete soucítit a které budete fandit! Pro milovníky fantasy, young adult knížek, superhrdinů a #girlpower příběhů je tohle jako dělané!

Mé hodnocení: 100 %

Kateřina Čupová - R.U.R. 

V rámci 100. výročí divadelní hry Karla Čapka R.U.R. vyšlo u nakladatelství Argo její nové zpracování a to ve formě komiksu! Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Alvin Schwartz - Noční můry z temnot 

Sbírka krátkých hororových příběhů, urban legend a říkadel.

Doporučuji dospělákům, ale klidně i mladším čtenářům, kteří se rádi bojí. Některé příběhy byly opravdu děsivé, většina z nich ale byla strašidelná tak akorát a u některých se dokonce i zasmějete :)

Tohle mě moc bavilo! Na motivy knihy byl natočen i stejnojmenný film, který můžu rovněž vřele doporučit - především jste-li fanoušky Stranger Things.

Mé hodnocení: 80 %

Alexander Gordon Smith - Lockdown: Útěk z výhně

První díl série.

Ve spolupráci s Knihy Dobrovský.

Hororová dystopie, ve které je hlavní hrdina - třináctiletý Alex - zatčen a uvržen do nejtvrdšího vězení pro mladé delikventy, které má své místo hluboko pod zemí a ven neexistuje žádná cesta. Nebo snad ano? 

Míra krutosti a sadistického zacházení s vězni mi moc neseděla s věkem hlavního hrdiny. Kdyby mu bylo alespoň 17 - 18 let, hned by to působilo uvěřitelněji. I přes ono násilí bych knížku neoznačila přímo za horor, ale spíše za young adult thriller, už jen když přihlédneme k velmi jednoduchému stylu, jakým je celý příběh vyprávěn. Nicméně i přes pár výhrad mohu knihu doporučit především těm, kterým se líbila série Labyrint. Lockdown má hodně podobnou atmosféru, jen je o dost temnější a drsnější. Jsem zvědavá, jak se bude příběh vyvíjet v dalších dílech a jen doufám, že to nebude zbytečně natahovaná série a obejde se bez vycpávkových dílů :)

Mé hodnocení: 70 %

Kateřina Pantovič - Kdo se postará o Annu

Jo, jo, jo! Tohle bylo výborný! Ani vám snad nechci prozrazovat děj, protože kdyby mi někdo řekl, že naše hlavní hrdinka, mladá Olívie, spáchá sebevraždu, následně se reinkarnuje v rybu a my skrze ni sledujeme příběhy dalších postav, tak si budu ťukat na čelo a říkat si, že takovou slátaninu číst nehodlám. Ale to by byla šílená chyba!

Radím vám, přečtěte si první stránku, a když vás nechytne - ok, nečtěte to. Jenže já vám garantuju, že autorčin styl vás vtáhne a nepustí. Celý příběh se strašně dobře čte, je to taková směsice depky, černého humoru, ironie a je úplně boží, že se autorce podařilo tolik lidských příběhů a postav vměstnat do tak útlé knihy. Někteří se v knize sice příliš nezdrží, ale všichni se vám nějakým způsobem vryjí do paměti. 

Tahle kniha je pro mě největším překvapením měsíce a já vám ji z celého srdce doporučuji. Styl psaní mi v mnohém připomínal knihy od Markéty Lukáškové. Takže jste-li jejími fanoušky, pak neváhejte ani vteřinu s tímhle majstrštykem! :) Já dávám plný počet bodů.

Mé hodnocení: 100 %

Tereza Salte - Karamelová džungle

Terezu sleduji už docela dlouho na sociálních sítích a její styl vyjadřování a psaní mám moc ráda. Takový květnatý, až lyrický a plný metafor. Takže jsem věřila, že se mi její nová kniha bude určitě číst jako po másle. No, a měla jsem pravdu :)

Ačkoli může být s podivem, že 30letá žena vydává už druhou biografii, vězte, že zrovna ona má co předat. Ať už co se byznysu týče, či cestovatelských a životních zkušeností. Je to totiž žena, která už toho mnoho zažila, studovala a žila v Norsku, s manželem založila firmu, je nesmírně inspirativní a skrze svá slova dokáže spoustu z nás motivovat, abychom si šli za svými sny. Ovšem nejedná se o vyloženě motivační literaturu, to já nerada, ale v Karamelové džungli Tereza tohle poselství skrývá hezky mezi řádky :) Navíc je kniha i skvěle graficky zpracovaná. To už je ale spíš takový bonus :)

Mé hodnocení: 90 %

Lucy Foley - Štvanice

Ve spolupráci s Knihy Dobrovský.

Thriller z prostředí odlehlého sídla, kam se sjíždí parta bývalých spolužáků a kamarádů oslavit silvestra. Atmosféra na tak idylickém místě by se měla nést pouze v duchu příprav oslavy nového roku a opětovných setkání, ovšem čím dál více je znát, že nic není tak, jak by mělo být. A vše nepříjemné vyvrcholí nálezem těla. Bezvládného těla někoho z nich. A jak se zdá, vrahem je jeden z nich.

Štvanice je pro mě docela zklamáním. Těšila jsem se na surový thriller plný zvratů, ale dostala jsem pouze příběh s nevyužitým potenciálem. Vždyť to prostředí, ve kterém se děj odehrával, položilo slušný stavební kámen pro boží příběh! Bohužel autorka si dala zřejmě za cíl co nejvíc zamotané vztahy, aby nám pak naservírovala pořádný wow efekt, který se bohužel stejně nekonal. Práce s emocemi čtenáře se jí příliš nepovedla, vůbec to na mě nepůsobilo jako thriller, spíše příběh plný dramatických vztahů a starých křivd. Navíc se to taaaak špatně četlo..

Co se mi na celé knize líbilo nejvíc? Rozhodně ta obálka, ta je vážně boží! 

Mé hodnocení: 40 %

Katherine Arden - Medvěd a slavík

První díl fantasy trilogie z ruského prostředí. Celou recenzi di můžete přečíst ZDE.

Darcy Coates - Zajemství sídla Craven Manor

Druhý díl hororové série "Strašidelné domy". Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Publikováno: 08. 03. 2021