Přečteno za KVĚTEN.

Zdravím všechny knihomoly :)

Vítám vás u květnového knižního shrnutí.

Ačkoli je v poslední době mé měsíční skóre přečtených knih velký špatný, v květnu se mi do podařilo mírně navýšit na rovných 13 kousků :D Z nichž bych rozhodně doporučila:

Kladivo na čarodějnice,

Prokletý rok,

Únikovou hru

a Ranařky!

Na druhou stranu mě hodně zklamal druhý díl Everlessu :( a také young adult Moje sestra žije na krbové římse

Mini recenze: 

Megan Goldin - Úniková hra

Jednoho dne dostanou čtyři bankéři pozvánku na teambuildingovou akci, ze které se vyklube úniková hra. Brzy se ocitají v temném uzavřeném prostoru, ve kterém začnou vyplouvat na povrch temná tajemství... Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Kim Liggett - Prokletý rok 

Hlavní hrdinka Tierney žije ve zvláštním světě - nejen že jsou v něm ženy brány jako pouhý "nástroj" pro uspokojení můžu a plození dětí, ale každá dívka si v 16 letech musí projít "prokletým rokem", při kterém je vyhnána z města, po celý rok musí žít v lesích a zbavit se své temné magie, aby se mohla vrátit do zpět domů "očištěná".... Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Václav Kaplický - Kladivo na čarodějnice

Neuvěřitelně autentické, plné zla, brutality, lidského strachu a utrpení.. Celou recenzi si můžete přečíst ZDE
 

Scott Reintgen - Nyxia povstává 

Třetí a závěrečný díl vesmírné trilogie.

Celá série byla moc fajn a tento poslední díl byl sice maličko slabší než ty předešlé, ale ze všech dílů byl paradoxně asi tím nejakčnějším. Jen škoda toho urychlené konce, uvítala bych, kdyby si s ním autor více vyhrál a udělal ho velkolepějším, nabušeným emocemi, aby čtenář na knihu i pár dní po dočtení vzpomínal.

Hledáte-li nenáročnou vesmírnou sérii, u které si odpočinete - je tahle ideální. Obecně ji ale doporučím spíše mladším ročníkům. 

Mé hodnocení: 70 %

Sara Holland - Everless: Panství zášti a lásky

Druhý díl young adult série Everless.

Druhého dílu jsem se trochu bála, jelikož co se týče názorů čtenářů, tak na sociálních sítích převládaly ty negativní a já se k nim bohužel musím přidat. První díl totiž nasadil takovou laťku, že se mu ten druhý jednoduše nevyrovnal. Celé je to neuvěřitelně zbytečně roztahané do dvou dílů, když by vlastně bohatě stačil jeden tlustší díl. Nicméně autorčin styl psaní mi vyhovuje, knížku jsem měla přečtenou raz dva. Škoda jen, že se toho v něm příliš nestalo. Za mě zklamání..

Mé hodnocení: 40 %

Jody Houser - Druhá strana

Komiks, který doporučuji všem fanouškům seriálu Stranger Things, ve kterém se dozvídáme, co se odehrávalo v Upside Down s Willem. Neuvěřitelně zajímavé čtení, ve kterém jsem se zase dozvěděla něco nového :) 

Mé hodnocení: 80 %

Libby Walden - Hmyzí hotel

Před pár týdny jsem nám na balkon pořídila hmyzí hotel, takže jsem si ráda přečetla také něco o jeho potenciálních obyvatelích :D Skvěle zpracovaná kniha jak obsahově, tak po vizuální stránce! Ačkoli je to vyloženě kniha pro děti, já si ji užila :)

Mé hodnocení: 100 %

Jaakko Ahonen, Lauri Ahonen - Sojčák

Tohle byl opravdu velmi neobvyklý komiks, po jehož dočtení ve mně ještě dlouho rezonovaly veškeré dojmy i emoce. Navíc má naprosto boží kresbu - tak atmosférickou, podmanivou, že snad ani nepotřebovala text. Doporučuji!

Mé hodnocení: 85 %

Marisha Pessl - Hlídka v Bezčasí

Bezčasí - prostor mezi životem a smrtí, ve kterém se ocitají naši knižní hrdinové... Celou recenzi si můžete přečíst ZDE

Jennifer Mathieu - Ranařky

#girlpower

Na této knize vás zaujme už věnování, z toho jsem byla docela v rozpacích :D Nicméně mi příběh vyloženě sedl, moc mě bavil a doporučuji ho všem holkám! Věnuje se tématu feminismu a popisuje příběh naší hlavní hrdinky, která začne mít plné zuby všech těch sexistických narážek od kluků z její školy a rozhodne se na to upozornit! Palec nahoru :) 

Mé hodnocení: 90 %

Jaroslav Konvička - Mamince se budeš líbit

Mamince se budeš líbit je příběh Aleny, která žije život á la Bridget Jones - je single, nemá štěstí na chlapy a většinu večerů tráví u knihy s flaškou červeného a utápí se v sebelítosti. Její život se ale rázem mění, protože do jejího života vstupuje elegán Kristián... Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Jaroslav Konvička - Kdysi dávno v budoucnu 

Obálka už napovídá, že kniha bude plná kouzelné atmosféry a povídek k zamyšlení, přesně tak, jak tomu bylo u Malého prince. A díky bohu, tomu tak bylo i v případě této knihy :) ... Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Annabel Pitcher - Moje sestra žije na krbové římse 

Co na této knize oceňuji, jsou témata, která kniha svému čtenáři nabízí - ztráta blízké osoby, šikana, rasismus či PPP. Od příběhu jsem očekávala rodinné drama a docela mě překvapilo, že příběh vlastně vůbec nevyzněl pesimisticky a musím uznat, že to zřejmě trochu zapříčinilo to, že mě příběh malého Jamieho, kterému umřela sestra a jeho rodina se tak trochu rozpadala, nijak nedotkl. Kdyby autorka ubrala trochu toho humoru a přidala na vážnosti všem situacím, zřejmě by mě příběh zasáhl o mnoho víc. Tím nechci říct, že se v ději mělo odehrávat jedno drama vedle druhého, ale jednoduše mělo být jednotlivým tématům věnováno více prostoru. Nevím no, bohužel mi příběh moc nesedl.

Mé hodnocení: 40 %


Publikováno: 18. 06. 2020