Přečteno za ŘÍJEN.

Zdravím všechny knihomoly :)

Říjen je fuč a já tu jsem opět s dalším článkem ze série "Přečteno". Minulý měsíc jsem měla štěstí na skvělé knížky, které se navíc četly fakt moc dobře, takže jsem jich přečetla nějakým záhadným způsobem 11.

Nejlepší knížkou byl Hamnet, 27 smrtí Tobyho Obeda a Cabin Porn: Za dveřmi. 

Největším zklamáním byl thriller Všechny holky, kterými jsem byla.


Mini recenze:

Lucy Fleming - Ela a noční světýlka

Ty ilustrace, ten příběh, to je pohlazení po duši i pro oči.. :) Moc doporučuji všem, co mají doma malé prďolky. U dětských knížek oceňuji vždy snahu o nějaký ten přesah, kdy vás donutí k zamyšlení a s většími dětmi si o tom, jaké poselství si z knihy odnášíte, můžete třeba popovídat :) 

Mé hodnocení: 90 %

Adrián Macho, Zuzana Štelbaská - Stane se zázrak

Poetická pohádka s ilustracemi od tvůrce milované velryby Gerdy.

Človíček má každý den tolik práce! Když se ale jednou ráno chce vrátit ke své práci, zjistí, že všechno už je hotové. Najednou má pocit, že se zastavil čas. Co teď bude dělat? Posadí se do trávy a přemýšlí. A najednou to přijde… stane se zázrak.

Tahle knížka je taková nádhernost! :) Kouzelné ilustrace, příběh, který pohladí po duši..Must have pro všechny malé i velké čtenáře. Ale Gerda je u mě pořád číslo jedna :)

Mé hodnocení: 80 %

Cabin Porn - Za dveřmi

Tenhle díl se mi líbil ještě víc než ten první, nahlédli jsme do interiérů chatiček po celém světě, od klasických "áčkových", přes domky na stromech až po ty nejoriginálnější stavby!

Cením to velké množství projektů, když vás některý z nich zaujme, můžete si o něm sami dohledat více.

Ideální kniha pro všechny chataře a ty, co se rádi inspirují a kochají stylovým designem! Navíc je fakt poctivě zpracovaná, krásné fotky, kvalitní papír,.. miluju:)

Mé hodnocení: 100 %

A.R.Capetta - Rebelka Robin

Každý fanoušek Stranger Things Robin moc dobře zná:) Ale jaký byl její život na střední předtím než nastoupila na brigádu se Stevem?

To nám má poodkrýt tahle novinka. Na to, že je to docela bichlička, tak sledujeme Robin pouze během jednoho školního roku 83/84, tedy první série ST, kdy se ztratí Will. Což mi přijde docela škoda. Ale i tak jsem Robin poznala zase o něco víc, viděla sama sebe v její samotářské povaze a tak si ji oblíbila ještě o něco víc než v seriálu:)

Text je to jednoduchý a krátké kapitoly napomáhají k rychlému přečtení, takže pokud hledáte jednohubku, u které si odpočinete a jako bonus se vrátíte do milovaného Hawkinsu❤️ jděte do ní:)

Mé hodnocení: 70 %

Tess Sharpe - Všechny holky, kterými jsem byla

"Tři teenageři. Dva bankovní lupiči. Jediná cesta ven."

Já už knihy pro mládež takřka nečtu, občas ale udělám výjimku, jako třeba s touto knihou, u které mě nalákal fakt, že se jedná o thriller. Kniha odpovídá své cílové skupině, je velmi jednoduše napsaná, hlavní hrdinové jsou teenageři a cením i originální námět, ale BACHA, je v ní vyobrazeno násilí a to mnohokrát a v různých podobách! Tudíž to rozhodně není young adult, ale new adult! Bohužel mě ale vůbec nebavila :( Zdlouhavé, občas přitažené za vlasy, postavy mě absolutně neoslovily.. Bohužel. Docela zklamání.

Mé hodnocení: 40 %

Emily Carpenter - Prokletí horské dívky

Altheu Bellovou trápí tragická smrt matky, která ji opustila příliš brzy. Když se vrací po detoxu do svého domova v Alabamě, nečeká, že ji otec a ambiciózní bratr uvítají s otevřenou náručí. Ale nepočítala ani s tím, že ji rovnou nechají zavřít do léčebny pro duševně nemocné. Postupně si začíná uvědomovat děsivou paralelu s jejími předky, pro které znamenaly třicáté narozeniny rozsudek smrti...

Celkem příjemný, napínavý příběh, vyloženě oddechovka, která se četla fakt moc dobře, první polovina mě bavila o dost víc než ten zbytek, pak už to začalo být docela přitažené za vlasy, hlavně ten konec..

Mé hodnocení: 60 %

Maggie O'Farrell - Hamnet

"Něžný příběh zapomenutého syna."

Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Agustina Bazterrica - Znamenitá mrtvola

"Dá se vůbec hovořit o nějaké lidskosti, když musí být zemřelí zpopelněni, aby nebyli snědeni?"

Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Jim Smith - Quentin Tarantino

Skvělá kniha plná neskutečně detailních popisů toho jak vznikaly některé filmy Q. Tarantina, jak si vybíral herce, jak vznikaly některé ikonické dialogy, zjistíte jak moc jsou jeho díla propojená a stejně tak se ujistíte v tom, že Tarantino nemá ve svém řemeslu režiséra konkurenci. Jednoduše geniální člověk. Miluju :) Jen škoda, že tam nebyly detailně rozebrané všechny filmy, třeba mí milovaní Hanební pancharti tam autor zmínil jen krátce :(

Mé hodnocení: 70 %

Joanna Gierak-Onoszko - 27 smrtí Tobyho Obeda

Děti původních obyvatel Kanady byly odtrhnuté od rodin, dané k adopci, nebo hůř, do internátních škol. Tam je zneužívali, bili, týrali..

Kanada to věděla. Nic neudělala. 

Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

R.L.Stine - Večírek s překvapením

Tohle je velká nostalgie. R.L.Stine je pro mě mistr hororu, tak to bude už napořád. Všechno, co napíše, mě baví. Moc :)

Mé hodnocení: 80 %

Publikováno: 04. 11. 2022