Přečteno v ČERVENCI

Zdravím všechny knihomoly:)

"Půlka prázdnin je nenávratně pryč a s ní je tu další Přečteno." Věta, která stála na počátku původního článku a kterou už vlastně nemohu použít :D 

Článek jsem měla nachystaný už od konce července a stále čekala na vhodnou dobu, kdy ho zveřejním. No a když už uběhl první srpnový týden, řekla jsem si, že je ten pravý čas vypustit do světa informaci o tom, jaké knihy jsem za červenec přečetla. Otevřela jsem si administraci, udělala menší úpravy a zmáčkla tlačítko Uložit. No a 3/4 článku mi zmizelo. Prostě nebyl. Řeknu vám, taková smršť emocí, která se dostavila - to jsem dlouho nezažila :D Vztek, slzy v očích a nakonec apatie. Jen tak jsem seděla jako tvrdý y, zírala na monitor a modlila se, aby tlačítko zpět mělo kouzelnou moc a celý původní článek tam v jedné z dvaceti záložek byl :D Jo, je to přehnaná reakce, ale když si představíte, že musíte u 16 knih znovu psát nové shrnutí a ty původní pocity a emoce z knih si už přece jen tolik nepamatujete - je to na provaz :D No a to je důvod, proč tento článek vydávám až teď, ke konci srpna, ve zkrácené verzi. Můžeme být vlastně všichni rádi, že vůbec spatřil světlo světa, protože jsem neměla vůbec chuť to celé psát znovu. No, ale nakonec jsem se k tomu dokopala a tady to je, tak jdeme na to :)

Červenec byl pro mě odpočinkový - strávila jsem dva týdny nic neděláním a to i co se knížek týče :D Ke konci měsíce jsem měla silný pocit, že jsem vlastně skoro nic nepřečetla, ale nakonec to nebude zase až tak hrozný. Nějakým zázrakem jsem přelouskala 18 knih, z nichž bych vyzdvihla především Tiché dívky, Číhání, Erebus a Sílu přírody! Co se týče dětských knížek - přečetla jsem jich 5 a všechny byly naprosto boží :) Teď už ale ke knížkám, které mě příliš nepotěšily - za červenec je to jedna jediná a to Tisíc polibků, u té jsem měla co dělat, abych knihu vůbec dočetla. Více se o ní dozvíte níže v mini recenzi :) 

Doufám, že užíváte léto, dáváte na sebe pozor a čtete :)

Mini recenze:

Síla přírody - Od vyprahlé pustiny se Jane Harper rozhodla přesunout k mnohem deštivějším podmínkám nelítostné australské přírody, kde je nepříznivé nejen počasí, ale také vztahy mezi našimi hlavními hrdinkami!... Celou recenzi nového krimi románu Jane Harper si můžete přečíst ZDE.

Strážci Aqattery - Příběh se odehrává na uměle vytvořeném ostrově Aquaterra, kde žije náš hlavní hrdina Finn se svým otcem, který mu jednoho dne věnuje jako dárek starší datové brýle. Nejsou to ale jen tak ledajaké brýle - nějakým záhadným způsobem se na ně přehrála umělá inteligence Omikron 1. Jak se to stalo? A proč? To musí Finn společně se svými kamarády zjistit! Celou recenzi si můžete přečíst už brzy na blogu :)

Robot v divočiněZ nákladní lodi se při bouři ztratí důležitý náklad. Roboti. Ti připlují v bedýnkách na ostrov obývaný zvířátky všeho druhu. Ovitá se zde i náš vyvolený robot, kterého, aniž by zvířátka věděla, co dělají, aktivovala. A tak se naše robotka Roz učí koexistovat s obyvateli ostrova, učí se jejich návykům a jazyku.

Tahle kniha mě velice mile překvapila. Není to "pouhá" dětská kniha, je zde cítit přesah příběhu, který má myšlenku, krásnou a hlubokou. Jak moc je důležité přátelství? Jak spolu budou vycházet příslušníci odlišných světů? Tohle je přesně ta kniha, kterou chcete svým dětem číst, vzdělávat je - ať už o tom, co je v životě důležité, tak i o tom, že ne vždy jde vše zařídit tak, jak si přejeme. Důležité je ale neztrácet naději! Za mě je Robot v divočině jednou z nejkrásnějších knih, jakou jsem letos četla.

Mé hodnocení: 100 %

Erebus - Kniha vypráví příběh jedné z největších záhad polárních expedic - zmizení lodí HMS Erebus a HMS Terror, tragický příběh britského námořnictva, který po dlouhé roky zůstal opředen tajemstvím. Seznámíte se s celou historií Erebu až po okamžik, kdy zmizela. V poslední části knihy sledujeme rok 2014, kdy byl ztracený Erebus po letech konečně nalezen. celou recenzi i s hodnocením si můžete přečíst ZDE.

Zvuky přírody: Svět lesa - Chcete procestovat svět a poznat nejen jaká zvířátka obývají vybrané lesy, ale i jaké vydávají zvuky? Pak věnujte pozornost právě této knize! celou recenzi i s hodnocením si můžete přečíst ZDE.

Číhání - Páni, ani nevím, kde mám začít. Tahle kniha je naprostý must have pro všechny krimi nadšence, kteří mají rádi propracované příběhy.  Jednu hodně nadšenou recenzi si budete moct přečíst již brzy na blogu :)

Pět kroků od sebe - dva mladí lidé, jedna nemocnice a cystická fibróza. Romantický příběh o tom, jak se dva velice rozdílní mladí lidé setkávají v nemocničním prostředí. Sledujeme natolik kontrastní osobnosti, že potkat se ti dva jinde, rozhodně by se spolu nikdy do řeči nedali, natož aby se do sebe zamilovali. Velice moderní a smutný příběh, ze kterého však nebudete na pokraji zhroucení, ale rozhodně se do vás příběh určitým způsobem otiskne, přenechá nějakou tu message a i několik dnů po dočtení si zavzpomínáte na Stellu, která o své nemoci točí videa na YouTube a snaží se s ní vyrovnat a bojovat. A taky na Willa, kterého jeho léčba vlastně vůbec nezajímá..

Mé hodnocení: 85 %

Tisíc polibků - velice podobné téma jako tomu bylo u knihy Pět kroků od sebe. Dva mladí, zamilovaní lidé se musí vyrovnat se skutečností, že spolu nebudou moci být navždy, i když by si to přáli nejvíc na světe. Za mě až moc přeslazené, naivní a hlavní postavy mi lezly na nervy neuvěřitelným způsobem. Začátek knihy byl celkem slibný, ale bohužel nakonec se z příběhu zrodilo něco, co pro mě bylo naprosto nedůvěryhodné a celé mě to neuvěřitelně iritovalo. Ovšem, čtivé to bylo, takže se to nějak dalo přelouskat, ale v tomto případě jasně vidíme, že čtivý text ještě vůbec neznamená dobrý text, který vám něco předá. Pokud si však chcete přečíst přeslazený románek, který přečtete za pár hodin a nečekáte od něho vůbec nic, pak se by vám Tisíc polibků mohlo líbit..

Mé hodnocení: 20 %

Jaro na Sommě - důkaz toho, že dobrá kniha nepotřebuje stovky popsaných stran. 21. března 1915 se setkává Bretonec Oan s malou opuštěnou holčičkou kdesi na řece Sommě. Oba jsou ztracení a tak se společně vydávají zpět k francouzským liniím. Velice komorní komiks, minimalistické kresby i text a příběh nabitý emocemi, který vás zasáhne. 

Mé hodnocení: 90 %

Boloňský a maltézský psík - kniha, kterou jsem si ulovila za pár peněz na knižním bazárku a to z jednoho prostého důvodu - máme doma skoro sedmiletou boloňačku :) Kniha mi předala pár nových informací, ale z větší části pro mě byla nepoužitelná, jelikož se zaměřovala na psí výstavy a to jde absolutně mimo mě. Ale i tak jsem ráda, že ji mám a její koupí jsem přispěla na dobrou věc :)

Mé hodnocení: 50 %

Tiché dívky - když jsem dočetla Tiché dívky, hned jsem věděla, že jsem objevila něco velkého! Resp. mého nového oblíbeného autora! Naprosto skvělý detektivní román, ze kterého vás bude mrazit, zamilujete si hlavního vyšetřovatele a nebudete chtít přestat číst! Už se nemohu dočkat pokračování!

Mé hodnocení: 85 %

Děsivé historky - dětská kniha + horor = za mě ta nejlepší možná kombinace!

Děsivé historky obsahují krátké hororové příběhy, z nichž některé dokázaly člověka dost vyděsit. Spousta z nich měla tak bezvadný námět, že byla až škoda, že je autor více nerozvedl. I když i ta úspornost některých příběhů jim nakonec dodala ještě více na děsivosti. Za mě parádní věc a máte-li rádi dětské horory, je tohle naprostá nutnost. Stejně tak jako Koralína, Husí kůže nebo Půlminutové horory :)

Mé hodnocení: 95 %

Vlci u našich dveří - Jim a Jamie Dutcherovi strávili šest let ve stanovém táboře na samém okraji divočiny, kde žili a filmovali uprostřed vlčí smečky. Nyní se rozhodli podělit se o své zážitky v této strhující a lyrické vzpomínkové knize. 

Tahle kniha je jedním slovem NÁDHERNOST a potřebují ji všichni milovníci vlků. Je plná neuvěřitelných a srdcervoucích zážitků, jaké zažívali manželé Dutcherovi s vlky v táboře. Srdeční záležitost. Jen jednu vadu kniha má - formát. Zcela nepraktický tvar a navíc ta tíha! To se nedalo číst vleže, páč by mi upadly ruce. Škoda.

Mé hodnocení: 90 %

Moře potkalo oblohu - naprosto okouzlující, až snové kresby (takové jsem ještě neviděla), které doplňují velice laskavý příběh plný moře, velryb, lodí a dobrodružství. Miluju to a vy budete taky. 

Mé hodnocení: 100 %

Hory mají oči: Počátek - komiksový prequel k hororové klasice, kterou každý fanoušek tohoto žánru na 100 % zná - Hory mají oči. Odkud pocházejí lidé, kteří žijí v horách a nejsou zcela obyčejní ať už svým vzhledem, tak především svým chováním? Jaký to mělo původ se dozvídáme právě v tomto komiksu, který je drsný a plný super kreseb, na které se dobře kouká. Doporučuji.

Mé hodnocení: 75 %

Češi 1992 Jak Mečiar s Klausem rozdělili stát - série "Češi" se zabývá celou řadou vybraných historických událostí - např. 1918 Jak Masaryk vymyslel Československo, 1928 Jak Beneš ustoupil Hitlerovi, 1942 Jak v Londýně vymysleli atentát na Heydricha, apod. 

Tento díl 1992 byl můj první (protože je "můj") :) a rozhodně ne poslední. Velice zajímavé podání historické události, které je čitelné a věřím, že pro mnoho mladých lidí i atraktivnější než "pouhé" učebnice. Klidně bych byla pro, aby se při výuce na školách využívaly jako doplňkové studium i tyto typy knih. 

Mé hodnocení: 85 %

Rocket: Chlupatý a nebezpečný - komiks ideální pro milovníky Strážců galaxie, především pak Rocketa! Autorovi se podařilo i na papír přenést přesnou Rocketovu osobnost, tak ironickou a i v těch nejnebezpečnějších situacích vždy se smyslem pro humor. Chcete-li se pobavit a odpočnout si u nějakého fajn komiksu, je tenhle tím pravým pro vás :)

Mé hodnocení: 80 %

Kočičí průvodce noční oblohou - boží kniha s nádhernými ilustracemi a spoustou informací o noční obloze, o vesmíru, o Slunci, o galaxii - prostě o všem možném, co vás jen napadne ve spojitosti s vesmírem :) Budete se bavit a zároveň kochat ilustracemi. Přímo nesmírně :)

Mé hodnocení: 85 %

Publikováno: 22. 08. 2019