Přečteno za ŘÍJEN

Zdravím všechny knihomoly,

máme tu další článek o knížkách, které jsem přečetla, tentokrát za měsíc ŘÍJEN :) Už jsme sice za polovinou listopadu, ale já tento měsíc vůbec nestíhám - v říjnu jsem byla hodně nemocná, pak jsem chvíli poletovala po Anglii a tak teď musím dohánět, co se dá - diplomka, seminárky,..no však to  určitě sami znáte. Co se týče přečtených knih za říjen, tak to bylo poněkud slabší, než v září, ale myslím, že pořád to celkem ujde. Přečetla jsem celkem 9 knih – z nichž se mi nejvíc líbila kniha Hodiny :broken_heart:

Už teď tuším, že LISTOPAD na tom bude poněkud hůř. Tak se pojďme rychle podívat, které knihy jsem za říjen stihla přečíst, ať můžu jít rychle pokračovat ve  čtení :D 

HODINY – Pocity, které na mě Cunningham přenesl už po prvních stránkách, mě vyděsily. A také uvedly v přesvědčení, že tato kniha bude na dýl. A taky že byla. Příběh knihy je postaven na skutečném životním příběhu spisovatelky Virginie Woolfové, která na úkor svého talentu prožívala každodenní vnitřní boj o život. Kniha je ukázkou toho, jaké podoby může mít láska, neštěstí a zoufalství. Celou recenzi naleznete ZDE.


ŽENA Z KAJUTY Č. 10 - Hlavní hrdinkou příběhu je Lo Blacklocková. Lo je novinářka, která po mnoha letech práce v časopise stále čeká na okamžik, kdy si někdo všimne její usilovné snahy a jí se dostane zasloužilého kariérního postupu. A zdá se, že nyní má konečně příležitost ukázat, co v ní je! Byla totiž vybrána, aby se jménem časopisu účastnila první plavby na velice luxusní lodi Polární zář. ALE.. Vše dokonalé má skončit hned první večer. Lo se vrací do své kajuty více než lehce společensky unavená. Lehá si do postele a usíná. Pak ji ale budí zvláštní zvuk. Vybíhá z pokoje - má totiž pocit, že slyšela jakoby něco spadlo do vody..něco těžkého. Dívá se přes zábradlí – zdá se jí, že něco v hlubinách moře zahlédla – nebyla to ruka? Celou recenzi najdete ZDE.


NETUCTOVÝ PŘÍPAD A ZLOČIN V NOČNÍM EXPRESSU – Jedná se dva detektivní příběhy, které jsou z pera českého autora. První, Netuctový případ, mě zase až tak moc neoslovil, ale Zločin v nočním expressu mě bavil moc. V obou příbězích se objevuje sympatická dvojice zábavných vyšetřovatelů. Ač nevíme, do které doby jsou oba příběhy zasazeny, tak přeci jen vycítíme, že už tomu nějaký ten pátek bude. Autor používá jednoduché vyjadřování a díky inteligentnímu humoru je to ideální oddechovka. Navíc je vážně kratičká, takže ji budete mít přečtenou cobydup. Pokud toužíte po detektivním příběhu, ale bez hektolitrů krve a násilí, tak je tohle kniha pro vás :) Nesmím zapomenout vyzdvihnout super originální ilustrace! 

Mé hodnocení: 70 %


LABYRINT: ÚTĚK - Hlavní postavou Labyrintu je šestnáctiletý Thomas, který se probouzí na neznámém místě, kam ho dovezl výtah. Místě, které obývají pouze mladí chlapci a muži. Postupně zjišťuje, že nikdo z nich vlastně neví, kde jsou a hlavně proč tam jsou. Nikdo z nich si nepamatuje nic ze svých předešlých životů, dokonce ani své vlastní příjmení. Jedno vědí ale s jistotou – venku není bezpečno. Tam vychází jen BĚŽCI, kteří mají za úkol proběhnout labyrintem a hledat cestu ven. Ano, tam venku je LABYRINT, ve kterém se pohybují děsivá stvoření.. Na celou recenzi se můžete těšit již brzy :) 


KORONER – Kniha za 49 Kč? No, upřímně, byla jsem zvědavá, zda ji vůbec dočtu, ale nakonec to bylo skvělý! Příběh o ženě, která při přebírání úřadu koronera začne mít pochybnosti. Pochybnosti, které se týkají posledních dvou případů jejího zemřelého předchůdce. V případu oběšeného chlapce v nápravném zařízení a sebevraždy mladé dívky se objevuje čím dál více nejasností a naše hlavní hrdinka se rozhodne nenechat to být. To ještě netuší, že pomalu ale jistě začíná být v ohrožení také ona sama.. Líbila se mi povaha hlavní hrdinky, nenechala se nikým i ničím zastrašit a byla pevně odhodlaná přijít událostem na kloub. Trošku mi ale vadilo, že se setkáváme opět s hlavní postavou, závislou na prášcích. Zajímalo by mě, proč autoři nenechají své hrdiny, aby byli prostě normální?

Sice je Koroner celkem tlustá kniha, ale já jsem nezažila pasáž, kdy bych si říkala „Tohle je tady ale naprosto zbytečný!“. Doporučuji. 

Mé hodnocení: 85 %


ŽÍZEŇ – Před Žízní jsem od Nesba četla pouze Šváby a ty se mi vůbec nelíbily. Dala jsem mu ale ještě druhou šanci a udělala jsem dobře! Žízeň, to je jiná liga! Hlavní antihrdina si své oběti vyhledává pomocí aplikace Tinder. Vraždí ženy a zdá se, že má nadpřirozené schopnosti, protože je takřka nepolapitelný! Hlavní vyšetřovatel, Harry Hole, nevydržel (a vlastně ani neměl na výběr), zřekl se poklidného rodinného života a opět se zapojil do vyšetřování znepokojujících vražd. Vraždí opravdu vampyrista? A komu vrah zanechává vzkazy? Ačkoli má Žízeň téměř 600 stran, já ji měla přečtenou za dva dny. Už to svědčí o tom, že Nesbo napsal velice čtivý a pohlcující příběh! Ačkoliv musím uznat, že některé situace mi přišly přitažené za vlasy, ale to bylo asi tak jediné mínus :)

Mé hodnocení: 85 %


P. S. – Kniha, plná hořko-sladkých fejetonů od Ani Geislerové. Fejetonů plných smutku, jídla, pravdy a lásky. Ač Aňu příliš nemusím, díky této knize si mě získala. Ani ve snu by mě nenapadlo, že si ji někdy zamiluji. P. S. pro mě ale není kniha, kterou přelouskám za jedno odpoledne, ač by to šlo. Po každé kapitole jsem potřebovala a vlastně i chtěla nechat doznít, co mi vlastně Aňa chtěla skrz řádky sdělit. Často jsem se v jejích myšlenkách našla a asi i díky tomu se mi kniha tolik líbila. Navíc je celá kniha naprosto DOKONALE ilustrovaná! Takže je to pastva nejen pro duši, ale i pro oči. Aňa tyto fejetony psala celých 5 let a investovaný čas stál opravdu za to. Člověk se zasmál, posmutněl, vyhladověl. Jednotlivé kapitoly mají výstižné a krátké názvy, které mluví za vše. Po přečtení budete milovat život! A jídlo! 

Mé hodnocení: 90 %


SUCHO - Místní vesnici sužuje tíživé a vyčerpávající sucho. Příroda i dobytek upadá, řeky vysychají a lidé jsou nervózní. Atmosféru vyprahlého australského městečka ještě více umocní hrozivá událost. Na farmě rodiny Hadlerových jsou nalezena dvě mrtvá těla. Patří mladé Karen Hadlerové a jejímu malému synovi Billymu. Později je objeveno také auto, ve kterém leží tělo s prostřelenou hlavou. Patří Lukovi Hadlerovi. Manželovi a otci... Celou recenzi naleznete ZDE.


ZVRAT – Johna Lutze (a také Franka Quinna) mám moc ráda! Pokud mám někdy chuť přečíst si knihu, ve které je hlavním antihrdinou sériový vrah – pak je Lutz záruka kvality! I zde se jí dočkáte, i když musím uznat, že v tomto případě jsem byla trochu zklamaná z konce. Toužila jsem se dostat hlouběji do nitra psychopata, kterého uspokojovalo vraždit ženy obzvláště zvráceným způsobem a ještě k tomu podle abecedy. Chtěla jsem lepší konec. Tady na mě působil hrozně kýčovitě. Kniha má přes 500 stran, ale četla se svižně, ostatně jako všechny Lutzovy knihy :)

Mé hodnocení: 75 %


Publikováno: 20. 11. 2017