Přečteno za ČERVENEC

Zdravím všechny knihomoly:)

Půlka léta za námi, tak snad si ho ve zdraví užíváte plnými doušky! 

Červenec byl, co se přečtených knih týče, stejně jako červen celkem slabota :O Do rukou se mi dostalo 5 kousků, z nichž jednoznačně nejvíc doporučuji Zvěsti a duologii Tiny Pretty Things.  Naopak největší zklamání měsíce je pro mě thriller Kruh.

Mini recenze:

Aleš Novotný - Zvěsti

Od autora jsem už četla jeho prvotinu Pamatuj na smrt, kterou jsem zařadila mezi nejlepší knihy loňského roku, takže jsem si jeho novinku nemohla nechat ujít:) A Zvěsti jí byly svou atmosférou dost podobné - tak temné a napínavé! 

Nejprve jsem se sice v ději lehce ztrácela kvůli množství postav, z jejichž pohledu jsme vyprávění sledovali, ale stačilo pár kapitol a už jsem měla celkem slušný přehled o tom, kdo je kdo. Autorův styl psaní mi neskutečně sedí, dobře se čte, má parádní slovní zásobu a stvořil mnoho krásných a zajímavých myšlenek, které otiskl do svého příběhu.

Máte-li chuť na příběh z prostředí středoškoláků, kde se řeší šikana, vztahy, coming out a do toho ještě nevyřešená smrt studenta, tak je tohle to pravé pro vás. Já knihy Aleše Novotného moc doporučuji :)

Mé hodnocení: 100 %

Dhonielle Clayton & Sona Charaipotra - Tiny Pretty Things 

První díl baletní duologie. 

Příběh z prestižní baletní školy, kde se odehrávají typické teenagerovské komplikované vztahy, umocněné o závist, rasismus, poruchy příjmu potravy, intriky, lži a až nezdravou soutěživost, která několikrát vyústí v šikanu. Teenageři se zde ale vůbec nechovají na svůj věk - zábava a volný čas pro ně nejsou absolutně žádnou prioritou, tou je pro ně balet, trénink, hlídání váhy a být co nejlepší. Na základě předchozího výčtu témat bych knihu zařadila spíše do žánru new adult, navíc byl příběh místy opravdu dost krutý - takže se nenechte zmást romantickou růžovou obálkou :)

Tohle je za mě v poslední době největší knižní překvapení! Příběh má neotřelý námět, je výborně zpracován a napsán takovým způsobem, že jsem se od něj nemohla odtrhnout. Nejvíc oceňuji ty rozmanité charaktery hlavních postav, které autorky vykreslily opravdu brilantně. 

Na motivy knihy je natočen i seriál na Netflixu - Krasotinky, ale jak už to tak bývá, kniha je mnohem lepší. Vůbec se mi nelíbí, jak je seriál nacastovaný a Gigi tam vyznívá úplně jinak, než v knize. Takže za mě nedoporučuju. 

Mé hodnocení: 80 %

Dhonielle Clayton & Sona Charaipotra - Shiny Broken Pieces

Druhý díl baletní duologie.

Pokračování knihy Tiny Pretty Things, ve kterém opět sledujeme svět plný dřiny, odříkání a intrik.

Druhý díl se mi líbil takřka stejně jako ten první. Sonda do světa baletu mě moc bavila, líbilo se mi, jaké zakončení série autorky zvolily, já jsem spokojená :) Oba díly moc doporučuji, je to zase něco nového, svěžího a já si příběh Bette, Gigi a June moc užila, i přes to, že to nebylo zrovna sluníčkové počtení.

Mé hodnocení: 80 %

Rona Halsall - Kruh

Mel ujela dlouhou cestu, aby mohla strávit víkend na odlehlé chatě společně se svým manželem a dětmi. Když ale dorazí na místo, najde pouze opuštěnou, promrzlou chatu a lístek se vzkazem: "Šli jsme se projít." Ale po její rodině není po několika hodinách ani stopy, a tak informuje policii a ta zahajuje pátrání...

Kruh je psychologický thriller, ve kterém se retrospektivně dozvídáme, co se stalo před zmizením otce a dvou dětí a musím říct, že sice hlavní myšlenka byla velmi neotřelá, ale mě ten příběh tak moc nebavil.. Asi jsem měla příliš vysoká očekávání, jelikož jsem nečetla snad ani jedno negativní hodnocení. No, opět jsem výjimka, ale tohle mi opravdu nesedlo. Za mě se jedná o průměrný thriller, s hodně protivnými hlavními postavami a který mi občas nedával smysl.

I přes to mi ale bude dlouho ležet v hlavě a to díky svému tématu, které je podle mě pořád dost tabu a zatím jsem nečetla snad žádnou knihu, která by se mu věnovala. Nechci prozrazovat o co jde, protože byste pak akorát přišli o ten "wow efekt". Takže vám u této knihy radím jediné - nečtěte si toho o ní moc, protože se může stát, že to téma někdo ve své recenzi prozradí a to by pro vás byla velká škoda.)

Mé hodnocení: 40 %

Darcy Coates - Záhada domu Marwicků

Hlavní hrdinka žije vedle domu, ve kterém straší. Po čase se spřátelí s jeho novou majitelkou, která se do něj nedávno nastěhovala a spolu musí čelit duchovi, který není zrovna přátelský... Celou recenzi si můžete přečíst ZDE.

Publikováno: 09. 08. 2021