Přečteno v ZÁŘÍ.

Zdravím všechny knihomoly :)

Září bylo, co se týče knih, poněkud slabší. Spousta těch, na které jsem vsázela, byly nakonec velmi hořkým zklamáním - ať už všemi velmi očekávaná novinka Nevítaný host či Clona od Samuela Bjorka, jehož předešlé knihy (krom té nejnovější) doporučuji všem milovníkům krimi románů! 

Ale teď už z trochu jiného soudku - ty, které si musíte přečíst :) Z celkového počtu 15 knih bych z beletrie pro dospělé vyzdvihla komiks Češi (což je už taková jistota, pokud si chcete oprášit důležité historické události) a Odvrácenou tvář lásky (Colleen mé statistiky zachraňuje vždy!). 

Mladší ročníky se nemusí bát sáhnout po Srdcerváčích (kteří byli mimochodem naprosto boží!) a těm, kteří si už plánují, co budou číst o Halloweenu, by neměl uniknout titul Strašidelné a upírské historky či Příšerné příběhy vánoční :)

Minirecenze:

Zdeněk Svěrák - MĚSTO SPÍ

Rozkošná jednohubka pro ty nejmenší z nás. Ideální na čtení před spaním, kdy si připomenete, kdo všechno v našem městě musí být vzhůru, když celé město spí :)

Mé hodnocení: 80 %

Colleen Hoover - ODVRÁCENÁ TVÁŘ LÁSKY

Příběh se točí kolem vztahu hlavní hrdinky Tate a jejího nového "ne" přítele, který je opředen tajemstvím a domluvou, že mezi nimi nepůjde o nic víc, než o pouhý fyzický vztah..

Ano, ani tentokrát Colleen nezklamala a zhostila se na výbornou velmi silného tématu, které nechci úplně rozebírat, protože bych tak prozradila příliš mnoho, a tím pádem by přišli o wow efekt všichni ti, kteří se na ni teprve chystají. Ovšem zaručuji vám, že ty emoce, které ve vás Colleen vzbudí, budou rezonovat ještě několik dní po dočtení - já sama byla téměř v šoku a neubránila se slzám. Co se týče cílové skupiny - doporučuju ji spíše ženám a dívkám tak od 16 - 17 let. 

Mé hodnocení: 85 %

Tanya Stewnerová - ALEA, DÍVKA MOŘE: Síla přílivu

Čtvrtý díl série o Dívce moře.

Opět velice jednoduché a milé čtení, které doporučuji mladším čtenářkám, které si chtějí přečíst fantasy příběh se sympatickou hlavní hrdinkou, která má neobyčejné schopnosti. Na mě je to už lehce natahovaná série, i přes to ale byly v knize pasáže, které mě moc bavily. Celou posádku Alfa cru mám moc ráda, ale těším se, že další díl bude už opravdu ten poslední :D

Mé hodnocení: 70 %

Chris Priestley - PŘÍŠERNÉ PŘÍBĚHY VÁNOČNÍ

Sedm příběhů s tajemnou, až strašidelnou atmosférou - tohle je přesně ta knížka, která si říká o to, abyste si ji šetřili na čas Halloweenu :) Vřele doporučuji mladším čtenářům, ale klidně i těm starším, protože příběhy to byly nápadité, ovšem pozor, u této knihy budete lehce překvapeni, jak drsné konce pro vás autor přichystal :D

Mé hodnocení: 85 %

Jay Asher - TŘINÁCKRÁT PROTO

Mnozí z vás zajisté znají seriál 13 Reasons Why, který byl natočen na motivy právě této knihy. Knížka je hodně zkrácenou, i když téměř totožnou, verzí seriálu, který u mě stále vede na plné čáře :) Takže pokud stojí před otázkou KNIHA nebo SERIÁL, tak výjimečně říkám - SERIÁL! 

Mé hodnocení: 65 %

Samuel Bjork - CLONA

Předchozí autorovy knihy byly skvělé, takže když vyšla jeho třetí, musela jsem ji mít. Bohužel Clonu zatím pasuji na nejslabší autorovu knihu. Jako celek mi prostě nedávala smysl. Bez wow efektu, bez logiky. Nevím, myslím, že další autorovu knihu si možná ani nepořídím. Tohle bylo obří zklamání..

Mé hodnocení: 40 %
Gwenda Bond - STRANGER THINGS: Temný experiment

Prequel k seriálu Stranger Things a dle mého naprostá nutnost pro všechny jeho fanoušky! I když jsem se z počátku obávala, zda to nebude jen slátanina a pouhá snaha vytřískat z hypu okolo seriálu co nejvíc, nakonec jsem byla mile překvapena! Ačkoli příběh vyzněl vcelku stručně, četl se snadno, je to taková oddechovka na jedno či dvě odpoledne, ale moc ráda jsem se dozvěděla něco víc z toho, co bylo před tím, co známe ze seriálu :)

Mé hodnocení: 75 %

Petra Dvořáková - DĚDINA

Dědina je zvláštní kniha, která ve mně bohužel nezanechala nic hlubšího. Autorčin styl psaní není zřejmě to pravé pro mě, jelikož už autorčiny Sítě mi příliš nesedly a u Dědiny tomu nebylo jinak. Možná celkovému dojmu ani nepomohlo nářečí, kterým byla protkána celá kniha. Celkově na mě příběhy Dědiny působily tvrdě - až moc negativních charakterových rysů, které nebyly nijak vyváženy něčím pozitivním. Nechápejte mě špatně, rozhodně nejsem žádný sluníčkář, který by toužil po tom, číst jen samé slaďárny a příběhy s dobrým koncem, ale v tomto případě mé čtenářské srdce toužilo i po nějakém záblesku naděje a náznaku pozitivna. Pak by celý příběh možná vyzněl o něco lépe. Alespoň pro mě. 

Mé hodnocení: 40 %

Eric Rickstad - JMÉNA MRTVÝCH DÍVEK

Další díl ze série Vermonstkého cyklu, který navazuje přesně tam, kde Tiché dívky skončily. Knížka se dá číst i samostatně mimo sérii, ale to by byla škoda, protože jak Tiché dívky, tak i Číhání (to především!) jsou naprosto skvělé krimi romány. Jména mrtvých dívek se mi líbily o maličko méně než předešlé knihy, ale i tak hodnotím pozitivně a dojem z celé série mám více než uspokojivý :)

Mé hodnocení: 80 %

Shari Lapena - NEVÍTANÝ HOST

Já jsem tak ráda, že jsem se rozhodla tento nejnovější díl (a opět bestseller?!) nekupovat a půjčit si ho z knihovny. Neoriginální námět, nesympatické postavy a slabý příběh. Plusem byly střídavé pohledy na situaci všech hotelových hostů. ALE to vyústění? Pardon, od autorky jsem čekala trochu víc. Trochu nápadu. Nějaký wow efekt. Jako celek na mě příběh vůbec nepůsobil dobře, bohužel. 

Mé hodnocení: 30 %

Pavel Kosatík, Vojtěch Šeda - ČEŠI 1989: Jak se stal Havel prezidentem

Skvělé zpracování toho, jak se Václav Havel stal prezidentem. A to jak po grafické, tak i faktické stránky věci. Opět se budu opakovat, ale celá tahle komiksová série o zásadních událostech naší republiky je prostě skvostná!

Mé hodnocení: 100 %

Alice Osemanová - SRDCERVÁČI

Komiks, který přečtete na jeden zátah a zanechá ve vás veskrze pozitivní emoce! Já jsem nadšená - krásná obálka, sympatičtí hrdinové, neskutečně milý a laskavý příběh LGBT tématiky. Prostě ideální čtení na pochmurné dny a nálady. Už se nemůžu dočkat druhého dílu!

Mé hodnocení: 100 %

STRAŠIDELNÉ A UPÍRSKÉ HISTORKY

Tohle je tak boží knížka! Už jen ta obálka zaujme na první pohled :) Všechny příběhy se mi moc líbily, opět ideální čtení na Halloween! Některé historky byly teda dost hardcore, číst je jako dítě, tak z nich mám noční můry :D Za mě ale jinak pecka.

Mé hodnocení: 95 %

Christophe Cazenove - SÉGRY: Podle poslední módy

Jedním slovem - ROZTOMILOST. Boží komiks pro každou malou holku, která má ségru! Myslím, že se pobavíte a zároveň pokocháte božími ilustracemi.

Mé hodnocení: 90 %

Christophe Cazenove, William Maury - SÉGRY: Jako vejce vejci

Jedním slovem - ROZTOMILOST. Boží komiks pro každou malou holku, která má ségru! Myslím, že se pobavíte a zároveň pokocháte božími ilustracemi.

Mé hodnocení: 90 %

Publikováno: 14. 10. 2019