Přečteno za ÚNOR.

Zdravím všechny knihomoly :)

Je tu opět knižní shrnutí měsíce. Ačkoli byl únor celkem hektický - diplomka, do toho chřipka jako blázen - čas a sílu jsem dost postrádala, nakonec jsem zvládla přečíst 8 knížek (z toho jednu e- knihu) a jsem fakticky ráda, že zatím mi diplomka zase až tak můj čtecí režim nenarušuje (zde můžete vidět, jaké jsou mé priority, haha), no, snad to takhle půjde i dál - minimálně do té doby, než mi vedoucí omlátí teoretickou část diplomky o hlavu :D ! Tak mi držte pěsti, ale teď se pojďme konečně přesunout k únorovým knihám! Docela dlouho jsem přemýšlela, která únorová kniha byla ta nejlepší. Nakonec jsem vybrala paradoxně tu nejlevnější a nejkratší :D Kniha Syn teroristy, kterou vám moc moc doporučuji - seženete ji v Levných knihách :)

Tvář vody – Stěžejní postavou celého děje je Elisa. Elisa pracuje jako uklízečka ve výzkumném středisku společně se svou blízkou přítelkyní Zeldou. Při jedné z mnoha nočních směn společně objeví tajný subjekt, který byl nalezen v amazonských pralesích a následně dovezen k nim do střediska. Elisa je záhadným tvorem natolik fascinována, že jí to nutí se za ním noc co noc vracet a s každou návštěvou jakoby se mezi nimi vytvářelo pouto či dokonce i něco víc.. Celou recenzi naleznete ZDE.

Spáleniště: Zkouška – druhý díl série Labyrintu, ve kterém se děj odehrává mimo Labyrint. Placeři se domnívali, že po tom všem, co prožili v Labyrintu už budou v bezpečí. Že vyhráli. Omyl. Tentokrát je uzavřený prostor vyměněn za prostor venkovní - ocitáme se na Spáleništi, kde jsou naši hlavní hrdinové opět vystaveni zkoušce a boji o přežití. Paradoxně v prvním díle hledali cestu ven, teď hledají cestu dovnitř, do bezpečí. Venku je totiž nečeká nic dobrého, jen postapokalyptický sežehnutý svět. Na této cestě potkávají nové lidi – navozují spojenectví, vznikají nová přátelství, krom toho ale také potkávají nebezpečné lidi, před kterými je dobré držet se v úkrytu. Když zhodnotím všechny díly, tak druhý díl je slabší než první. Ovšem není tím nejhorším. Opět je velice čtivý, děj ubíhá rychle. Jako oddechovka - dobrá volba.

Mé hodnocení: 70 %


Vražedná léčba – závěrečný díl série Labyrintu a za mě nejslabší díl trilogie. Celá série na mě působila postupně horším a horším dojmem. V posledním díle se čtenář dočkal několika nečekaných, ale i předvídatelných zvratů, čekalo nás těžké loučení a vyrovnání se s neodvratným. Naši hlavní hrdinové se museli rozhodnout, čemu mohou věřit a čemu ne. Méně akce, více nudy – tak bych asi ve zkratce zhodnotila poslední díl. Velkolepé finále se bohužel nekonalo. A opět se zde vyskytlo několik okamžiků, při kterých mi Thomas hrozně vadil.. Za mě jednoduše - z k l a m á n í...

Mé hodnocení: 50 %


Ke dnu – Anna Bolavá je má oblíbená autorka. Její kniha Do tmy byla naprosto úchvatná a tak jsem dlouho neotálela s myšlenkou, zda si pořídit i druhý díl. Smrt, deprese, reálné lidské osudy a komplikované vztahy. To vše nám Ke dnu nabízí na pozadí ponuré atmosféry, která by se dala krájet. V této knize, oproti Do tmy, se to hlavními postavami jenom hemží. Za mě je jediným mínusem knihy právě ono množství příběhů. Ocenila bych méně a hlouběji. Jako tomu bylo v prvním díle. I když byl první díl lepší, doporučuji si přečíst i tento druhý.

Mé hodnocení: 75 %


Přítelkyně smrti – POZOR POZOR! Pokud se rádi bojíte a holdujete bizarním příběhům, je pro vás Přítelkyně smrti to pravé ořechové! Představte si, že vám umře manžel. Vy truchlíte. A pak se k vám dostane informace, že to nebyla nehoda. A vše začíná nasvědčovat tomu, že ho doopravdy někdo zabil. A pak si představte, že zjistíte, kdo to udělal.. No nechtěli byste se pomstít? Tato knížka je plná nenávisti, pomsty, zrady a šokujících scén. Navíc styl psaní mi perfektně sedl - krátké věty i kapitoly - díky čemuž měl příběh skvělé tempo a měla jsem ho přečtený raz dva. Dočítala jsem ji až v 1 ráno, jen abych zjistila, jak to celé dopadne! Už se moc těším na další díly.

Mé hodnocení: 85 %


Mráz – tuhle knihu mám doma už přes rok. Nevím proč, ale pořád jsem její přečtení odkládala. Ale teď, když jsme se konečně dočkali pořádné zimy a mrazu, si Mráz o to přečtení vyloženě říkal :) Tak jsem okusila první případ Martina Servaze a jak se mi líbil? Pecka! Musím říct, že mě představa těch 632 stránek děsila, ale nakonec jsem ji přečetla za dva dny. Příběh odstartuje nález mrtvoly koně bez hlavy..hmm, co vám to připomíná? Kmotr! Už při tom jsem si říkala, že se Minier inspiroval na správném místě :blue_heart:. Tento kůň však není obyčejný. Patřil vlivnému a bohatému Ericu Lombardovi. Hledání vraha koně je prokládáno událostmi ze stejného časového úseku v institutu, kde jsou uvězněni ti nejnebezpečnější vrazi. Jak asi tušíte, má to spojitost a je to dokonalý! Btw. Miluju Servaze!

Mé hodnocení: 90 %


Syn teroristy – kdo by to byl řekl, že tak kratičká kniha ve vás zanechá tolik. Jaké je to být synem teroristy? Jaké to je, když se na vás ostatní dívají skrz prsty, i když vy za to, kdo je váš otec a to, čeho se dopustil, vlastně vůbec nemůžete? Jaké to je snášet celoživotní nálepkování? Syn teroristy o tom všem vypráví ve své knize, která je především o tom, že každý z nás má možnost volby. Zaku Ebrahimovi bylo jen 7 let, když jeho otec zastřelil vůdce Židovské obranné ligy. A vyrostl z něho muž se silně vyvinutým smyslem pro morálku a spravedlost. Vybral si naprosto odlišnou cestu životem než jeho otec. Protože to, jací jsou naši rodiče ještě zdaleka nepředurčuje to, kým se staneme my. Doporučuji, pokud si chcete rozšířit obzory. Navíc ji mají v Levných knihách, za opravdu směšnou částku..

Mé hodnocení: 100 %


Rezistence – druhý díl ze série Divergence.. Já vám nevím. Jsem jediná, komu Beatrice pije krev? Já s ní mám fakt velký problém, který dosahuje takových rozměrů, že jsem měla silné nutkání tu knížku zahodit. A to hodně daleko. Po dočtení jsem si říkala "Sakra, o čem vlastně tenhle díl byl"? Co klíčového se tam odehrálo? Naříkání a sebedestruktivní sklony Beatrice a její románek se Čtyřkou. Občas někdo nepřežil. To bylo tak všechno.. Ne ne, já pořád doufám, že poslední díl bude NĚCO a že mě Veronica Rothová závěrem série nezklame!!

Mé hodnocení: 65 %

Jaké knihy jste přečetli za únor vy? :) Která se vám líbila nejvíc? A naopak, která pro vás byla tím největším zklamáním? 

Publikováno: 05. 03. 2018