Přečteno za PROSINEC.

Zdravím všechny knihomoly.

Je tu poslední měsíční shrnutí za rok 2017. Trošku opožděně, já vím a omlouvám se, ale teď jsem měla dlouho krizi a celkově jsem na psaní recenzí a článků neměla chuť a když už jsem k tomu sedla s tím, že prostě musím něco napsat, tak to ve finále vyšlo nastejno, jako kdybych se na to vykašlala úplně. Doufám, že tohle krizové období je teď zase na chvíli pryč a měsíční srhnutí bude vycházet včas :)

I když byl začátek prosince slabší - za dva týdny jsem měla přečtené dvě knížky, no děs - nakonec jsem to dohnala a stihla přečíst 7 knih. Nejvíce mě překvapila kniha Ready player one, kterou jsem zařadila i na seznam nejlepších knih roku 2017 :)

Teď už se pojďme společně podívat na knihy, které jsem přečetla:

LITERÁRNÍ SPOLEK LAURY SNĚŽNÉ - první kniha měsíce, na kterou jsem se vážně těšila. Měla zajímavou anotaci, nádhernou obálku a já jsem byla vážně zvědavá, co se z příběhu vyklube. Bohužel musím říct, že tohle bylo jedno velké zklamání. Příběh se hrozně vlekl a navíc byl neskutečně zamotaný. Chvílemi jsem dokonce měla silné nutkání knihu prostě odložit a nedočíst, ale to nemám ve zvyku, takže s přemáháním jsem to nakonec nějak přelouskala. A o čem že kniha je? Hlavní postavou příběhu je Ella, učitelka češtiny, které se do rukou dostanou knihy, na nichž je něco podivného. Rozhodne se, že chce zjistit, o co jde a při pátrání narazí na literární spolek Laury Sněžné, který se skládá z devíti členů, kteří jsou známí spisovatelé. Ale co se stalo s desátým členem? Na to se snaží Ella nalézt odpovědi.

Mé hodnocení: 50 %


VÍ O TOBĚ – na tuto knihu jsem se velmi těšila a to především díky anotaci a skvělým ohlasům na překvapivý závěr knihy. Příběh se točí kolem tří postav – Louise, Adele a Davida. Louise opustil manžel a ona teď žije jen se svým synem. Její život se změnil v okamžiku, kdy potkala okouzlujícího Davida. David je mladý charismatický muž, který není zrovna věrný své ženě Adele. Adele se v očích většiny mužů jeví jako dokonalá žena. Je to Davidova manželka a její novou kamarádkou je právě Louisa. Vypadá to trochu zamotaně, že? I já si říkala jak proboha tento zvláštní "milostný" trojúhelník dopadne? Je David tím, za koho ho Louise považuje? A co Adele – je vážně tak dokonalá, jak se na první pohled zdá? Komu věřit a komu ne? Ví o tobě je napínavý příběh, jehož konec je VELMI překvapivý. Celkově na mě kniha působí propracovaně a musím pochválit autora, že nakonec do sebe všechno perfektně zapadalo! Určitě doporučuji, do poslední chvíle nebudete absolutně tušit, jak to všechno dopadne.

Mé hodnocení: 80 %


HADROVÝ PANÁK – detektivní případ, ve kterém je nalezeno tělo sešité ze šesti obětí? Tak tuhle knihu jsem musela mít a rozhodl o tom jak název, tak i anotace. Hadrový panák je vážně čtivý a napínavý příběh, ale očekávala jsem od něho krapet něco jiného. Na to, jakou měl Hadrový panák reklamu, jsem čekala mnohem originálnější příběh a hlavně větší "nechuťárnu". Možná to bude znít zvláštně, ale ano, těšila jsem, že si přečtu drsný příběh, který mi v noci nedá spát. Nedá se nic dělat, zase jsem naletěla a podlehla marketingovému tlaku :D Zpětně knihu hodnotím jako průměrnou detektivku, která neurazí, ale také nepřekvapí. 

Mé hodnocení: 70 %


READY PLAYER ONE – Tvůrce slavné videohry - James Halliday umírá a nemá nikoho, kdo by zdědil jeho neuvěřitelně vysoké jmění. A tak se rozhodne věnovat ho tomu, kdo jako první najde vejce, které ukryl někde ve videohře. Celou recenzi naleznete ZDE.


MALÝ PRINC – každý z vás určitě zná příběh Malého prince. Já si ho nadělila jako takovou jednohubku před Vánoci :) Příběh je o Malém princi, který vlastní skromnou planetku a nyní přichází k nám, na Zem, vyprávět autorovi příběhu o jeho putování a o tom, s kým vším se setkal. Příběh je plný úvah o životě, o tom, že nás utváří především to, čím se oklopujeme a s kým se v životě setkáváme. Každý z nás by si měl Malého prince minimálně jednou za život přečíst. Pohladí po duši a donutí vás na chvíli se zastavit a zamyslet nad životem.

Mé hodnocení: 95 %


VÁNOČNÍ KOLEDA – další kniha, kterou by si měl přečíst každý. Vánoční koleda je příběh obchodníka Ebenezera Skruže, který nesnáší Vánoce. Jediné, po čem touží je pracovat, vydělávat peníze (ty má tuze rád) a mít od všech lidí okolo klid. To by ho ale nesměl v den před Vánoci navštívit duch jeho mrtvého společníka, který mu oznámil, že ho přijdou navštívit 3 duchové – duch minulých Vánoc, duch letošních Vánoc a duch příštích Vánoc. Ty mu mají pomoci stát se lepším člověkem. Povede se jim to? Vánoční koleda je má srdcová záležitost a vždycky si tímto kouzelným příběhem zpříjemním den. Navíc se mi líbí, že se napohled jeví jako takový obyčejný příběh, ale ve finále je zde cítit silný přesah. Příběh je plný lidskosti, kouzla Vánoc a navíc se celý děj odehrává v Londýně :heart: 

Mé hodnocení: 100 %


PŘEKLEP A ŠKRALOUP – tato kniha je něco naprosto výjimečného. Vypadá sice, že je to kniha pro děti, ale věřte, že opak je pravdou! Uchvátí vás nejen boží ilustrace, ale také příběh, který je o tom, jak věci stárnou. Překlep a Škraloup, hlavní postavy příběhu, jsou entropíci, kteří pracují na tom, aby věci stárly a aby světu vládl nepořádek. Oba chodí na základní školu pro stárnutí věcí, kde tyto své dovednosti zdokonalují. Klíčovým okamžikem se ale pro Překlepa stane exkurze do světa lidí, kdy zjistí, že pro lidi znamená stárnutí něco zcela jiného, než pro entropíky. Lidé stárnutí totiž vnímají jako něco nežádoucího a negativního. A to mu zcela nabourá jeho pohled na existenci entropíků..

Mé hodnocení: 100 %



Publikováno: 14. 01. 2018