PŘEČTENO ZA 2022 A NEJLEPŠÍ KNIHY ROKU

Zdravím všechny knihomoly,

vítám vás u každoročního čtecího shrnutí předchozího roku. 

Na začátku roku 2022 jsem byla na pochybách, zda budu mít s miminkem vůbec nějaký čas na čtení. A kupodivu ano! :) Hojně jsem využívala každou chvilku, když malá usnula, především když si dávala šlofíka na mně :) Takže rovnice byla jasná, klidný plus spavý miminko = spousta času na čtení :D

Měsíční skóre:

LEDEN: 4 KNIHY

ÚNOR: 6 KNIH

BŘEZEN: 10 KNIH

DUBEN: 2 KNIHY

KVĚTEN: 7 KNIH

ČERVEN: 9 KNIH

ČERVENEC: 8 KNIH

SRPEN: 7 KNIH

ZÁŘÍ: 5 KNIH

ŘÍJEN: 11 KNIH

LISTOPAD: 10 KNIH

PROSINEC: 4 KNIHY 

= celkem přečteno 83 KNIH :)


Co se týče žánrů, přečetla jsem:

17 románů, 7 krimi příběhů, 4 komiksy, 10 hororů, 3 fantasy, 2 sci-fi, 4 thrillery, 30 naučných a 6 dětských knih.


NEJLEPŠÍ KNIHY ROKU: 

Snažila jsem se seznam těch nejlepších knih zredukovat na co nejmenší číslo, abych tu měla výběr jen těch nejlepších z nejlepších. Nakonec jsem vybrala 10 kousků, na které budu ještě dlouho vzpomínat.

1. Maggie O'Farrell - Hamnet

Manželský pár, který žil v osmdesátých letech šestnáctého století v Henley Street ve Stratfordu, měl tři děti, starší Susannu a mladší dvojčata Hamneta a Judith. Hamnet zemřel v roce 1596 ve věku jedenácti let. Zhruba o čtyři roky později napsal jeho otec hru Hamlet...

Příběh, který v roce 2020 získal ocenění Kniha roku ve VB. A zcela oprávněně.

2. Monika Utnik-Strugała - Špína

Proč je splachovací záchod jedním z nejdůležitějších vynálezů lidstva? Jak se sprchují kosmonautky? Může make-up zabíjet? Kam i Král Slunce Ludvík IV. chodil pěšky? Čím si morový doktor chránil obličej?

Z téhle knížky jsem totálně nadšená! Originální téma - historie hygieny, neskutečně dobře zpracované, přísahám, že si budete užívat každou stránku! 

3. Filip Titlbach - Byli jsme tu vždycky

 Třináct výjimečně důvěrných a otevřených rozhovorů o queer současnosti.

Skvělý výběr respondentů/respondentek, skvělé otázky. Tuhle knihu vnímám jako nesmírně důležitou a klidně bych ji zařadila mezi povinnou literaturu do škol. A to nejen pro studenty! Čtenářům se totiž dostane vícero úhlů pohledu na LGBT komunitu, můžou se s ní identifikovat, porozumět jí.

4. Lukáš Prchal - Abych nezapomněl

 Když Rusko vpadlo na Ukrajinu, začal si Lukáš Prchal psát deník. O tom, co se dělo na frontě, v redakci, ale i v jeho nitru. Výsledkem je unikátní shrnutí prvních 75 dní války, která otřásla našimi jistotami.

Naše mysl opravdu velmi snadno a rychle zapomíná a vytěsňuje to nepříjemné. Některé události je ale třeba si neustále připomínat, jako třeba válku na Ukrajině.. Abychom nezapomněli!

5. Tereza Ramba - DobroDruhům

Neplánujte cesty… prožijte je!

Troufám si říct, že kniha nesedne každému, je spíš pro ty, co rádi čtou mezi řádky, mají rádi text à la deníkové zápisky, minimalismus a jsou to citlivé duše. Ti se podle mě na autorčin styl dokáží nacítit a odnesou si z textu poetický, čistý zážitek.

6. Tereza Brodská - Moje máma Jana Brejchová 

Život velmi úspěšné české herečky zachycen na 400 stránkách knihy skrze rozhovory, které vedla se svou dcerou, rovněž herečkou, Terezou Brodskou.

Tohle je další z knížek, která se bude pyšnit čestným místem v mé knihovně, protože to je prostě po grafické stránce SKVOST.

7. Martin Moravec - Vladimír Beneš: Mé cesty do hlubin mozku

Knižní rozhovor novináře Martina Moravce s naším nejlepším českým neurochirurgem panem profesorem Vladimírem Benešem.

 Tahle kniha je pro mě nesmírným překvapením, vůbec by mě totiž nenapadlo, že kniha rozhovorů ve mně vzbudí tolik emocí. Je neskutečně zajímavá, točí se nejen kolem neurochirurgie, ale také osobního života pana profesora, který je opravdu velmi pestrý.

8. David Attenborough - Výpravy do divočiny

 Tahle kniha je pro mě nesmírným překvapením, vůbec by mě totiž nenapadlo, že kniha rozhovorů ve mně vzbudí tolik emocí. Je neskutečně zajímavá, točí se nejen kolem neurochirurgie, ale také osobního života pana profesora, který je opravdu velmi pestrý.

David Attenborough je neskutečný člověk, jehož život mu můžeme jenom závidět. Kéž by bylo víc takových lidí, jako je on, kteří nám připomínají, jak důležité je chránit přírodu:)

9. Matthew Walker - Proč spíme

Mnoho věcí jsem tak nějak o spánku tušila, mnoho se jich ale i díky téhle knížce dozvěděla. Byl z ní cítit silný apel na čtenáře, aby si uvědomil, jak důležitou roli v našich životech hraje spánek a proto možná pro ty z vás, co s ním mají problémy, to nebude zrovna příjemné čtení.

10. Joanna Gierak-Onoszko - 27 smrtí Tobyho Obeda

Poslední ze sítě desítek škol, které měly domorodé děti naučit evropským způsobům, byla zavřena v roce 1996. Ne všechny vypadaly jako peklo na zemi. Mnoho z nich ano. Převýchova. Bití, ponižování, sexuální zneužívání. Za chybu – trest. Za používání rodného jazyka – trest. Za pláč – trest. Za nemoc – trest. Děti, které vyrostly v internátních školách si říkají přeživší. Kruh násilí, bolesti a pomsty je těžké přerušit...

Tohle číst mi lámalo srdce.

Děti původních obyvatel Kanady byly odtrhnuté od rodin, dané k adopci, nebo hůř, do internátních škol. Tam je zneužívali, bili, týrali..

Kanada to věděla. Nic neudělala.

Publikováno: 10. 01. 2023