Přečteno za ZÁŘÍ.

Zdravím všechny knihomoly :)

Řekla jsem si, že září a minimálně i říjen pojedu převážně na hororové vlně a přečtu alespoň pár knížek, které mi leží v mé knihovně už pěkných pár let :) Za září jsem přečetla 5 knížek, z nichž 4 byly horory, takže zatím celkem dobré skóre :)

Mini recenze:

R.L.Stine - Pověrčivý

Můj milovaný R.L.Stine, autor skvělé hororové série Husí kůže vytvořil taky něco pro dospělé čtenáře, kteří nejsou fandy dětských hororů :) Napsané to bylo, jako vždy, moc dobře, ale musím uznat, že mě to v některých částech zase až tak nebavilo, ovšem ten závěr mé pocity z knížky dost vylepšily! Takže pokud hledáte nějaké to nenáročné hororové čtení, Pověrčivého můžu klidně doporučit:) 

Mé hodnocení: 70 %

Jonathan Maberry, George A. Romero - Noc oživlých mrtvol

Antologie Noc oživlých mrtvol se vrací k této noci, kdy všechno začalo. Jonathan Maberry společně se samotným Georgem A. Romerem dali dohromady zcela nové povídky, které se všechny odehrávají během následujících 48 hodin po první noci.

Ideální čtení pro všechny milovníky tematiky zombie????Některé povídky byly opravdu nápadité, nejvíc mě bavily ty, které se nedržely klasického scénáře - útok zombieků a my je jdeme zlikvidovat - i když i to samo sebou, jako správný fanda zombie, žeru:)

Konkrétně nejvíc se mi líbily:

Vesmírný rozklad,

Pokojná zem

a Zůstaň tady celý den.

Celkově hodnotím průměrně, protože, jak už tomu často u antologie bývá, některé povídky se mi líbily méně, některé více.

 hodnocení: 60 %

Mika Waltari - Město smutku a radosti

Novela Město smutku a radosti se odehrává během jednoho jarního dne roku 1936 v Helsinkách. Sledujeme hned několik lidských osudů, které se začnou nakonec pomalinku proplétat.. Vzpoura proti řádu, nenaplněná láska, umírání, tragický lidský osud..

Krásný, náročnější text, vychutnávala jsem si každé slovo, myšlenku, celé to bylo napsané tak citlivě.. Líbilo se mi to, moc, tohle je přesně ten typ literatury, který mám moc ráda, hodně pocitová, melancholická..

Mé hodnocení: 90 %

Mats Strandberg - Domov

Syrové vyprávění o lásce, přátelství a nejhorší noční můře: ztrátě kontroly nad sebou samým...

Atmosféra, skvěle vykreslené prostředí - domov důchodců, měla jsem pocit, že jsem tam spolu s hlavními postavami (které byly mimochodem moc zajímavé) a neskutečně čtivý a dobře napsaný text. To jsou jasně největší plusy knihy.

Děsně mě bavilo, jak autor nutil čtenáře zapojovat představivost, jak pomaloučku vyvolával strach těmi nenápadnými narážkami na skutečnost, že se v DD děje něco nevysvětlitelného, nadpřirozeného (skvrny na zdi, mizející stíny,...). Škoda, že se nezaměřil více na pocity postav teď a tady - vsuvky o jejich minulosti mi přišly vcelku zbytečné..

Domov je horor, u kterého nečekejte hromadu napětí a brutálních scén. Je pomalý, tíživý.. Ta tíha a melancholie na vás dopadne a bude se vás držet do poslední stránky.

Mé hodnocení: 70 %

R.L.Stine - Hororland

Tuhle knížku jsem už jednou četla, ale v angličtině. Jsem fakt šťastná, že se mi ji podařilo sehnat i v češtině:) Moc jsem si ji užila a za mě se jedná rozhodně o zatím nejlepší díl z celé série Husí kůže! :)

Mé hodnocení: 100 %


Publikováno: 05. 10. 2022