Knihy, které si přečtěte, pokud vás zajímá kriminologie.

Zdravím všechny knihomoly :)

Už asi dva roky mi tu na blogu "leží" tento rozepsaný článek. No a když jsem byla v březnu na neschopence, říkala jsem si - holka, využij toho a konečně ho dopiš! Tak jsem se asi po týdnu hecla, úplně překopala původní verzi a po cca 3 hodinách je výsledkem článek, kde si na své přijdou všichni ti, které zajímá odvětví české kriminologie! No a samozřejmě ho zveřejňuju až teď, v květnu :O

Témata jako právě kriminologie, ale i soudní psychologie a psychopatologie jsou, alespoň za mě, něčím, co je natolik pozoruhodným, že stojí za to přiblížit si je a prozkoumat je mnohem blíž. Kde se v lidech rodí zlo? Je nedílnou součástí každé lidské bytosti a je jen na nás, nakolik mu dovolíme se projevit? Nebo je to něco naučeného ba dokonce něco, co v nás vypěstovala sama společnost? Na tuto otázku nám mohou pomoci nalézt odpovědi hned dva tituly, které jsou dle mého názoru úplným základem na poli naučné literatury k problematice psychologie vrahů:

ANDREJ DRBOHLAV - PSYCHOLOGIE SÉRIOVÝCH VRAHŮ

ANDREJ DRBOHLAV - PSYCHOLOGIE MASOVÝCH VRAHŮ

Veřejnost se o problematice masových a sériových vrahů dozvídá především z detektivní literatury či amerických filmů, a tak fiktivní postavy jako je například Dexter či Hannibal Lecter dost ovlivňují náhled společnosti na to, kdo vůbec je sériový a masový vrah. Vlivem medializace a silné idealizace tématu těchto vrahů si tak většinová společnost utvořila představu, že sériový vrah je jakýsi kreativní génius, což je jeden z těch úplně nejrozšířenějších mýtů! A právě tyto dvě knihy tuto problematiku osvětlují - jejich základním pilířem je jasně stanovit rozdíl mezi pojmy sériový/masový vrah a přiblížit tak rozdíly v jejich motivaci a způsobu páchání trestného činu. Vedle jasných definic pojmů nabízejí také velké množství zpracovaných kazuistik, kdy čtenář může nahlédnout pod pokličku příběhů, ve kterých pachatel přestane druhého člověka vnímat jako lidskou bytost a začne v něm vidět pouhý objekt. Ono však nikdy není vše pouze černé nebo bílé, což je jasně vidět právě na těchto případech. Andrej Drbohlav je nyní asi největší odborník na téma psychopatologie a doporučuji si pustit i některé jeho rozhovory. On opravdu ví, o čem mluví. 

-

-

O sériových a masových vrazích se dozvídáme nejčastěji z Ameriky, tudíž se setkáváme také s mýtem, že tito jedinci existují pouze v USA. Avšak i my bohužel můžeme nalézt hned několik případů českých sériových vrahů - ať už jde o Jiřího Straku, Ladislava Hojera, Václava Mrázka, manželé Stodolovi nebo masové vrahy jako byla Olga Hepnarová, Pavel Peca, Josef Svoboda,... O některých z nich se můžete více dozvědět například v těchto knihách:

DENISA PROŠKOVÁ - OD BABINSKÉHO PO KAJÍNKA 

Novinářka Denisa Prošková ve své prvotině popisuje 13 velkých kriminálních případů - ať už např. vraždu Otýlie Vranské, běsnění Jiřího Straky, známého pod pseudonymem "spartakiádní vrah" či všem známého Jiřího Kajínka. Je znát, že autorka odvedla veliký kus práce, především co se týče vyhledávání veškerých informací a relevantních zdrojů.

JIŘÍ MARKOVIČ a VIKTORÍN ŠULC - LOVEC PŘÍZRAKŮ - VRAŽDY, KTERÉ ŠOKOVALY REPUBLIKU

Duo Markovič a Šulc dalo hlavy dohromady a vzniklo z toho něco parádního! Velmi detailní, propracovaná literatura faktu, kterou doporučuji snad nejvíc ze všech zmíněných. Kniha nás zavede na místa činu, na pitevny a do psychiatrických zařízení. Obsahuje i několik fotografií a celkem deset rekonstrukcí z české kriminalistické historie. Ať už to jsou sexuální vraždy Hojera či Straky nebo brutální vražda v hodkovičském lese a spousta dalších. Obecně doporučuji i ostatní knihy Viktorína Šulce - například jeho Panoptikum sexuálních vražd.

-

-

Chcete-li se dozvědět perly ze života velkých osobností české kriminalistiky, doporučuji tyto dva tituly:

PETR ŠÁMAL - KRIMINALISTA

Biografii Jiřího Markoviče – kriminalisty z prvního oddělení, který se podílel na vyšetřování těch nejzávažnějších zločinců (Jiří Straka, Ladislav Hojer) a nyní si užívá zaslouženého důchodu. Dozvídáme se zde informace jak z jeho osobního života, tak především ty z toho pracovního - např. jak se mu podařilo z řadového policisty vypracovat až na pozici, o které se některým může jenom zdát!

Po dočtení jsem knihu zavírala s pocitem neuvěřitelného obdivu k osobě Jiřího Markoviče, člověka zrozeného pro tuto profesi! Obdivuji jeho přístup, to, jak se i k pachatelům choval lidsky (neměl problém jim třeba nabídnout svačinu) :) Jednoduše Markovič - Legenda! Jediné minus knihy – chybějící korektura, občas zmatečné přeskakování z vyprávění k rozhovorům. Velká škoda, že si někdo nedal se zpracováním větší práci.

SLAVOMIL HUBÁLEK - ZPOVĚDNÍK VRAHŮ

Pokud chcete nahlédnout pod pokličku známého soudního znalce v oboru psychologie a sexuologie Slavomila Hubálka, je toto jasná volba. Kniha je plná informací o jeho soukromém životě, profesních začátcích, fotografií, perliček z vyšetřování, od soudu a také z psychiatrických léčeben, kde pracoval se sexuálními devianty. Velmi čtivá věc o životě odborníka na klinickou psychologii a sexuologii, který byl několikrát přizván k vyšetřování těch nejtěžších případů jako znalec, aby rozebral osobnosti pachatelů. Předmluvu má navíc na svědomí senátor Miroslav Antl, své doby nejznámější státní zástupce a bojovník za spravedlnost! 

-

-

A teď pár titulů k českému podsvětí:

JANEK KROUPA - ZLOČIN JAKO PROFESE

Témata jako loupeže, hospodářská kriminalita a vraždy jsou v této knize skloňována od začátku až do konce. Janek Kroupa zde dokonale mapuje české podsvětí, mafiánské gangy a to od těch méně známých kauz až k těm velmi medializovaným jako je např. odhalení Berdychova gangu nebo jedné z nejvýraznějších osobností na vrcholu českého podsvětí - Františka Mrázka!

JAROSLAV KMENTA - TRILOGIE MRÁZEK

Jaroslav Kmenta při psaní celé trilogie čerpal z autentických dokumentů a výpovědí, které odhalují tajný život vládce českého podsvětí Františka Mrázka, přináší přepisy policejních odposlechů F. Mrázka a popisuje praktiky uvnitř podsvětí a to, jak mafie prorostla až do politiky! Za mě je Kmenta hrdina naší doby a tuhle trilogii by si měl přečíst úplně každý!

btw. Tato trilogie sloužila jako předloha k filmu Příběh kmotra, který vřele doporučuji!


JAROSLAV KMENTA - TRILOGIE PADRINO KREJČÍŘ

Knižní trilogie Padrino Krejčíř mapuje aktivity podnikatele Radovana Krejčíře, který se stal ústřední postavou organizovaného zločinu jak v Česku, tak i v JARu, kam utekl, aby se vyhnul vězení za finanční podvody a přípravu vraždy. Jedná se o reportážní knihy, kde se dozvídáme o Krejčířových začátcích v 90. letech, o jeho aktivitách v Jihoafrické republice a také o vyšetřování Krejčíře v ČR a jeho slavným útěku z vily plné policistů! 

btw. Stejně jako předchozí trilogie, i tato sloužila jako předloha filmovým tvůrcům a dala vzniknout skvělému filmu Gangster Ka!

-

-

A na závěr tu pro vás mám dva tipy na knihy, které si plánuju půjčit od mého taťky a které by vás mohly zaujmout, stejně jako mě :) 

JAROSLAV V. MAREŠ - NEJVĚTŠÍ ZÁHADY KRIMINALISTIKY

ROBERT ŠLACHTA - TŘICET LET POD PŘÍSAHOU


Publikováno: 21. 05. 2020