To musíš vidět #1 - Nejlepší horory

Zdravím všechny knihomoly!

Dnes opustíme téma knih a zaměříme se na další z mých velkých vášní - filmy. Mám ráda filmy - asi jako každý. Co ale miluju, jsou horory! Tímto Vás vítám u prvního článku ze série To musíš vidět! 

Jste-li hororoví nadšenci, pak doufám, že zde objevíte pár tipů, co si pustit. Na téma hororů chystám více článků a najdete v nich jak ty profláklé, tak ale i filmy, které nejsou zase až tak známé, ale rozhodně si zaslouží Vaši pozornost! :) V prvním díle Vám představím spíše ty známější - klasiky, jejichž název slyšel snad každý. Pojďme se teda společně podívat na první várku z řad hororů!

Insidious (2010)

"Když se rodina přestěhuje do nového domu, začnou se dít podivné věci. Zjevují se zde děsivé postavy a je slyšet šepot. Situace vygraduje ve chvíli, kdy se jeden ze synů neprobudí. Lékaři příčinu jeho kómatu nedokážou vysvětlit..."

Obecně zase až tak neholduji duchařinám. Nevím proč, ale příliš je nevyhledávám. Ovšem Insidious je výjimka. Jakmile jsem zhlédla trailer, který mě na film velmi nalákal, tak jsem ho musela co nejdřív vidět. Přimělo mě k tomu z velké části také herecké obsazení - naprosto miluju Patricka Wilsona, Rose Byrne i Lin Shaye. To jsou velcí sympaťáci, takže i ve filmu si je rychle oblíbíte a o to víc se o ně budete bát. Insidious je plný děsivé atmosféry, astrálního cestování a seancí! Jestli máte rádi duchařiny, lekačky, málo krve, temnou atmosféru a příběh, který není úplně pitomý - tohle je film pro Vás :)

trailer:

Saw (2004)

Kdo nezná Skládačkového vraha - měl by to ihned napravit. Hlavní antihrdina Jigsaw je tak trochu génius a šílenec zároveň. Přišel se zajímavou myšlenkou - napravit lidi tím, že je donutí bojovat o vlastní život. "Ale pěkně od začátku: Probudíte se v neznámé místnosti. Nic si nepamatujete, nic nevidíte, protože je všude tma. Cvak, rozsvítí se světla. Ležíte na špinavé podlaze ve staré vysloužilé umývárně. Proti vám stojí chlap, který také nevypadá nejlíp, a mezi vámi leží mrtvola v kaluži krve. Chcete k ní, ale nejde to. Jste za kotník připoután k trubce u zdi. Ještě to nevíte, ale čeká vás nejhorší noc ve vašem životě. Nejhorší, nebo poslední - a nejspíš oboje najednou. Dostal jste se do spárů vraha, který terorizuje vaše město, vraha, kterému říkají Jigsaw, vraha, který proslul bizarními způsoby likvidace svých obětí..."

První tři díly této série - pecka, ty další už jsou na jedno brdo a ztrácí na originalitě.. Nicméně minimálně ty tři stojí fakt za Vaši pozornost. Saw je velmi originální počin a ten případ filmu, kdy je Vám antihrdina prostě sympatický ať chcete nebo ne :) Tentokrát je to oproti předchozímu filmu krvák, hodně velký krvák. Takže bacha na to :)

trailer:

Nezvratný osud (2000)

Co byste dělali, kdyby někdo v letadle začal vykřikovat, že letadlo, ve kterém zrovna sedíte, bude mít strašlivou nehodu a všichni umřete? Právě této situaci čelila parta středoškoláků na školním výletě do Paříže. Hlavní hrdina Alex Browling měl vidění a snažil se varovat všechny spolucestující, aby vystoupili. Malá skupinka lidí vystoupí - no a co následuje? Letadlo se skutečně zřítí. Nikomu není jasné, jak to, sakra, Alex mohl vědět. Pár týdnů po incidentu začnou postupně umírat i ti kteří díky Alexově vizi přežili.. Smrt nelze jen tak přelstít. Unikne jí někdo z přeživších?

Nezvratný osud má super myšlenku, nápad a také zpracování. Navíc boží herecké obsazení! Tohle je první díl s pětidílné série, ze které snad nedoporučuji jenom 4. díl, ten doopravdy nestojí za plýtvání Vaším časem. Pátý díl je také slabší, ale ten si prostě musíte pustit už jen kvůli tomu konci - geniální :)

Budete se bavit, bát tak akorát, ale není to nic, co by se nedalo vydržet. Sice se jedná o starší film který by ale strčil kdejakou dnešní vyvražďovačku do kapsy. Tohle je prostě klasika.

trailer:

Vřískot (1996)

Malé městečko v Kalifornii zažívá tragédii - mladá studentka se stává obětí vraždícího maniaka, se kterým byla nucena hrát po telefonu šílenou hru.. Při ní přišel o život její přítel a následně i ona sama. Kdo má být další obětí? Sidney Prescottová! A to na roční výročí od úmrtí její matky.

Ikonickou masku z Vřískotu znáte snad úplně všichni, například i ze Scary Movie:))

Vřískot je parádní vyvražďovačka teeenagerů. Ač mi je Sidney hrozně nesympatická, i tak mám celou sérii hrozně ráda. Pořád jsem čekala, že už ji konečně vrah dostane :D První díl je ze všech nejlepší, ale doporučuji se podívat i na ostatní! I když s odstupem času mohou některé scény působit až komicky, tohle je prostě nesmrtelná klasika a měl by ji znát každý hororový fanoušek.

trailer:

Kruh (2002)

Existuje videokazeta. Smrtelná videokazeta. Tomu, kdo si ji pustí, zazvoní telefon a hlas na druhém konci mu sdělí, že za 7 dní zemře.. Celé této záhadě se snaží přijít na kloub reportérka Rachel Kellerová, která záhadnou videokazetu viděla také.. A hra o čas začíná.

Klasický snímek Kruh zná snad každý. Samara byla neuvěřitelně děsivá, soundtrack k filmu skvělý, scénář inteligentní a film má celkově originální námět. Kruh zničí Vaši psychiku - trhnete sebou pokaždé, když Vám zaznoví telefon! Nečekejte ale hromadu krve a jednu lekačku za druhou - příběh je opředen ponurou atmosférou, ne až tak děsivou, nicméně napínavou, navíc se skvělou Naomi Watts v hlavní roli :) 

trailer:

Mlčení jehňátek (1991)

Clarice Starlingová je mladá a nadaná studentka akademie FBI. Díky jejím výsledkům je přidělena k vyšetřování případu Buffalo Billa, masového vraha. Jako jediný možný pomocník ve vyšetřování se jeví vynikající psychiatr Hannibal Lecter, doživotně odsouzený vrah a kanibal.. Povede se mladé studentce získat o Buffalo Billovi od doktora Lectora klíčové informace včas?

Tohle je klasika všech klasik a ne jen na poli hororu! Hannibal Lecter je pojem sám o sobě, tak děsivý a fascinující zároveň. Herecké výkony na jedničku, napětí od začátku do konce, nezapomenutelná atmosféra a spousta šokujících scén. 

trailer:

Jezero smrti (2008)

Mladý pár si vyjede na romantický víkend k jezeru, kde chtějí strávit klidné společné chvilky.. Ty jim ale má překazit partička puberťáků v čele s psychopatem..

Jezero smrti je snad nejodpornější a nejbrutálnější film, jaký jsem doposud viděla. I přes to, že jsem ho viděla jen jednou a znovu si ho pouštět doopravdy nechci, moc ho doporučuji. Především těm, co se doopravdy rádi bojí, holdují surovým hororům a těm, co mají rádi nepředvídavé konce.. Bože, ten KONEC! Ten mě úplně dostal a naprosto mě oněměl.. Hlavní postavy jsou sympaťáci, které si hned oblíbíte. Bohužel se stanou lovnou kořistí a bude jen na nich, zda uniknou a přežijí. 

trailer:

Publikováno: 30. 05. 2019