Přečteno za BŘEZEN.

Zdravím všechny knihomoly :)

Březen je za námi a já překvapivě stihla dopsat diplomku a přečíst 5 knih - a to jsem ani v jedno z toho nedoufala :D Nejlepší knihou tohoto měsíce byla jednoznačně Vše, co jsme si nikdy neřekli. Tu rovnou pasuji na tu nejlepší ze všech 27, které jsem letos zatím stihla přečíst! Přečetla jsem také dvě skvělé detektivky a jednu e-knihu! Od té doby, co jsem dostala novou čtečku (Kindle - doporučuji!), která je fakt perfektní, čtu daleko víc elektronických knih než dřív a ať si říká, kdo chce - co chce, čtečka je super - a to z mnoha důvodů (nemusím se tahat s těžkou bichlí, když někam cestuji, nebolí mě z ní ruce a člověk i ušetří). A které knihy jsem tedy stihla za březen přečíst?

Nesvá – Příběh jedné psychopatky.. Celá kniha se točí kolem přátelství mezi Imogen a Jule, které jsou svými protipóly. Jule je sirotek a touží zapomenout na to, kým byla a stát se někým novým. Lepším. Imogen je bohatá, krásná a všemi oblíbená. Má očekávání byla veliká. Co knize jednoznačně nemohu upřít je skvělý styl a jedinečnost. Příběh Jule a Imogen nám totiž autorka naservírovala od konce a čtenář se tak seznámil nejprve s aktuální dějovou situací a postupně se kapitolu po kapitole dozvídal informace, které aktuálnímu ději předcházely.. Celá recenze již brzy!

Oni nevědí, co činí – U této knihy mě nejvíce nalákala anotace a označení techno-thriller, což je velmi atraktivní pojmenování, pro mě doposud neznámého žánru. Především ale jde o psychologický román, na který jsem byla hodně zvědavá! Příběh startuje ve Finsku v roce 1994. Joe, naše hlavní postava, si před životem v USA vybírá život ve Finsku. Poznává zde svou ženu Alinu a splodí syna Sama. Ovšem idylka nemá šťastného konce - se svou ženou se postupně odcizí a jejich vztah navíc neustojí jejich natolik odlišné kultury. Také v práci není spokojen a tak Joe odjíždí žít zpátky do USA... Celá recenze již brzy!


Vše, co jsme si nikdy neřekli - Vše, co jsme si nikdy neřekli je příběh obyčejné rodiny, která se musí vypořádat s tragédií.. Lydia žila se svou matkou, otcem, starším bratrem Nathem a mladší sestrou Hannah. Ačkoli nebyla ani prvorozená, ani tzv. benjaminek, rodiče ji milovali ze všech tří dětí nejvíce. Kniha by mohla vyprávět příběh každého z rodiny Leeových zvlášť, ale zde je ústřední postavou Lydia. Matka, své nenaplněné touhy stát se lékařkou přenesla na Lydii, otec se snaží, aby Lydie netrpěla jako on a chce, aby se stala oblíbenou mezi svými vrstevníky.. Ale co si přeje Lydia? Co miluje, co chce studovat, jaká jsou její nejtajnější přání? Zajímá to někoho? Celá recenze na tenhle svost již brzy!


Polámané panenky - detektivka s hlavní postavou Winterem. Winter je bývalý člen FBI a nyní je přizván k vyšetřování zločinů v Londýně. Musí co nejdříve najít člověka, který unáší ženy.. Náš pachatel své oběti ale nevraždí, provádí jim něco mnohem horšího - lobotomii. A následně je pouští na svobodu. Velký plusem této knihy je postava detektiva, který se specializuje na profilování pachatelů a je to velký sympaťák! Hodně oceňuji autorův styl vyprávění a také jeho schopnost neotravovat čtenáře zbytečnými popisy čehokoli, co není důležité. Dokázal sdělit pouze to klíčové a po malých částech čtenáři dával indicie a odhaloval pravdu, takže až do poslední chvíle jste tápali a netušili, kdo všechny zrůdnosti těm nebohým ženám provádí. I přes to, že pachatel byl ujetý psychopat - jeho motiv na mě působil dosti reálně. Minusem knihy byl, ač jsem ho milovala, Winter, který se místy jevil, že má nadpřirozené schopnosti. Taky mi vadilo nedostatečné představení pachatele - chtěla bych o něm vědět mnohem víc! Knihu jsem měla přečtenou na jeden zátah a to díky skvělému stylu psaní, který vám nedovolí knihu odložit. Polámané panenky pořídíte v Levných knihách a já vám je vřele doporučuji!!! Čtivé, napínavé, děsivé, možná až morbidní (a to já něco vydržím). Dost se mi líbilo vyústění příběhu a odhalení toho, kdo byl pachatel. Doporučuji jako oodechovku, krásně u toho vypnete :) 

Mé hodnocení: 90 %

Pikový Jack - Pikový Jack je hoodně podobný Polámaným panenkám! A to především svou morbiditou, která je zde snad ještě horší, než u Panenek!  Náš pachatel zde uplatňuje vcelku jednotný postup - svou oběť omráčí, připoutá k židli a když se opět probudí, dá jí vybrat ze dvou možností a vězte, že ani jednu z nabízených si nechcete vybrat! Všechny své zločiny provádí v převleku populární postavy mimozemšťana Galaxa, kterého milují děti po celém světě. Pomocí technologie, jež je ukrytá v masce nelze z jeho hlasu poznat, zda se jedná o muže či ženu. Počet obětí narůstá a i veřejnost už žije ve strachu, kdy se Galaxo objeví i u nich doma.. Podle čeho si vvybírá své oběti? To zjištění bude klíčové! Vyšetřovatel Spader bude mít co dělat, aby řádění Galaxa zastavil! Brutální, čtivá, velmi sugestivní kniha. Měla jsem pocit, že jsem na místě obětí a to se mi příliš nelíbilo :D Opět se zde objevuje nepolapitelný vrah a autor vám opět neprozradí víc, než je nutné. Detektivek mám načteno hodně a tohle pro mě bylo něco nového, což vždy ocením - přeci jen, je těžké vymyslet originální detektivku, často jsou všechny jak přes kopírák :) Příběh ve mně vyvolal velmi silné emoce, především pak motiv pachatele! Doporučuji všema deseti.

Mé hodnocení: 85 %


Publikováno: 08. 04. 2018