Přečteno za ZÁŘÍ

Zdravím všechny knihomoly :) 

Září bylo na přečtené knihy velmi bohaté! Oproti mému průměru 4 5 knih za měsíc, jsem za září přečetla 13 knih (!můj rekord! :open_mouth:). A ne ledajakých – všechny byly skvělé! :thumbsup: Konečně jsem měla při výběru četby zase jednou šťastnou ruku - kéž by tomu tak bylo pokaždé :)

JENŽE nejsem zrovna člověk, který umí efektivně nakládat s časem a tak trochu trpím prokrastinací - tudíž jsem samo sebou nestihla napsat recenze na všech 13 knih :( Proto jsem se rozhodla, že napíšu článek, ve kterém vám stručně sdělím své pocity, názory a hodnocení i na zbylé knihy měsíce. Tak třeba vás alespoň v těchto "mini recenzích" některá kniha zaujme :)

Jdeme na to!

Tekutý písek – Jako první knihu září jsem si vybrala Tekutý písek. Je to příběh mladé Majy, která ve vazbě čeká na soud. Je podezřelá z krvavého masakru na její střední škole, kde byl zastřelen nejen její přítel, ale také její nejlepší kamarádka. Celé se to točí vlastně kolem toho, co se stane, když se zlatá mládež nudí. Maja teď čeká ve vazbě, než soud začne její případ projednávat. Uvěří Majině verzi? Celou recenzi najdete ZDE.


Hana – Hana, za mě je to rozhodně nejlepší kniha roku 2017 (jsem vážně zvědavá, zda ji některá stihne ještě letos překonat). Kniha o holocaustu, utrpení, pocitu viny a bezmoci. Připravte se, že vám zlomí srdce. Celou recenzi naleznete ZDE.


Jezero – U této knihy mě nejvíce překvapil asi fakt, že ji napsala žena. Celý příběh byl tak zvláštní, tajemný a vlastně i trochu zvrácený. Kniha má dokonalou obálku – která celou atmosféru příběhu přesně vystihuje. Hlavní postavou je mladý Nami, který žije se svou bábou a dědkem, jak je nazývá i v knize. Sled událostí ho popožene, aby se vydal na cestu. A tak vyráží do světa hledat to, co nejvíc touží najít - svou matku. Příběh se odehrává kdesi, neznámo kdy. Je psán způsobem, že my, čtenáři, se při četbě nedozvídáme nic víc, než co ví a vidí náš hlavní hrdina. Autorka nemrhá slovy a čtenáři do mysli vkládá jen to podstatné, bez zbytečné omáčky okolo. 

Mé hodnocení: 75 %


Miovo blues – Kristina Ohlsson je má velmi, velmi oblíbená spisovatelka! Všechno, co doposud napsala, jsem měla přečteno na jeden zátah. A ani u Miova blues to nebylo jinak. Jedná se o druhý díl Lotosového blues, kdy se Martin Benner, právník, snaží přijít na to, co se stalo s malým zmizelým Miem. Nemá moc na výběr, jelikož selhání by pro něho znamenalo velké problémy. Vedle toho se pokouší přijít na kloub tomu, kdo se na něho mermomocí snaží hodit několik vražd, které nespáchal! Má v tom prsty policie?

Pokud jste nečetli první díl Lotosové blues - vlastně to ani moc nevadí, jelikož vám autorka na začátku Miova blues krásně osvětlí danou situaci i předešlé události. Opět dokonale čtivá, děsivou atmosférou plná detektivka, která vás nezklame. 

Mé hodnocení: 85 %


Střepy – Michael Robotham je božan! Miluju jeho knihy. Jediné co mi na téhle vadilo, tak to byl formát vazby, ze kterého mě bolely ruce :D Střepy považuji společně s Řekni lituji za Robothamovu nejlepší věc. Joe v tomto případu čelí přechytralému psychopatovi, který se nezastaví před ničím.

Na začátku příběhu dojde k sebevraždě. Mladá žena skáče z mostu a nezabrání jí v tom ani přivolaný psycholog - naše hlavní postava, Joe. Za nedlouho dochází k dalšímu úmrtí. Jedná se opravdu o sebevraždy? Děj s přibývajícími stránkami graduje. Musím uznat, a snad nebudu jediná, že chvíli jsem s naším antihrdinou i soucítila - ale samozřejmě u mě povětšinou převládaly vůči jeho osobě negativní emoce. V tomto případě vůbec nevadí, že má kniha takřka 500 stránek. Budete ji mít přečtenou raz dva. Michael Robotham vám totiž nedovolí knihu odložit :)

Mé hodnocení: 95 %


Mořská panna – Mořská panna je mou prvotinou od této autorky. A musím říct, že mě velmi mile překvapila. Příběh nejprve začíná případem Magnuse, jehož tělo je po 3 měsících pátrání nalezeno zamrzlé v ledu. Následně se ukazuje, že muž byl zavražděn. Dále dochází ke znepokojivému zjištění, že přítel zavražděného už několik měsíců dostává výhružné anonymní vzkazy. Otázkou zůstává, zda to má nějakou spojitost. A jestli ano, tak jakou?? Celý příběh doplňují krátké kapitolky psané kurzívou, vyprávějící příběh o malém chlapci. Sice mi chvíli trvalo, než jsem se zorientovala v bohatém množství postav, kdo ke komu patří a kdo s kým co má.. Ale poté jsem knihu četla nonstop. Nejradši bych ani nešla spát, jen abych zjistila, co se to tam sakra děje a co naše hlavní postavy spojuje. Říkám vám, připravte se na hodně šokující a znepokojující odhalení! 

Mé hodnocení: 85 %


Hunger Games – Vražedná pomsta – Miluju Hladové hry. S velkým sebezapřením jsem doposud odolala nekoupit si třetí díl (tato věta už samo sebou neplatí). Na druhou stranu – alespoň tak oddálím tu hrozivou skutečnost, že se s příběhem Katniss budu muset rozloučit :( Trochu jsem se bála, že druhý díl bude slabší než první, ale opak je pravdou! Vražedná pomsta je ještě mnohem lepší!! Vrací nás zpět do arény smrti. Do světa dystopie a kruté vlády Kapitolu. Po své výhře a záchraně Peety, Katniss začíná litovat, že v aréně raději nezemřela. Protože to, co je čeká, ani v nejhorších představách nečekala. Za mě mnohem lepší než první díl! Více propracované a méně opakování již řečeného. I přes to, že je naprosto jasné, že Katniss přežije, tak jsem se o ní bála. Prostě 100 %


Příliš mnoho hnědého peří – Hlavní postavou je Ewan. Ewan žije sám a má tak trochu problém. V jeho bytě se totiž objevily šlápoty. A ne ledajaké. Jsou to stopy dětské velikosti a jsou od sazí. Vedou od krbu k jeho posteli. Jak je to možné? Ihned se mu vybaví historka z dětství, kdy mu jeho otec vyprávěl historku o duchovi malého kominíčka, který ho pronásledoval. Událost se několikrát opakuje a tak se svěří svému příteli a rozhodne se, že si do bytu pořídí kamery, aby tomu všemu přišel na kloub. Povede se mu to? Na celou recenzi se můžete těšit již brzy! :)


Dreamologie – Alice raději sní, než se probouzí do reality. Protože se jí ve snech zdá o Maxovi, kterého miluje. Nyní se s otcem stěhují a s tím souvisí také změna školy. Jenže, co Alice nečeká.. Hned první den v nové škole ji čeká ŠOK! Je tam! Sedí si ve své lavici jako by se nechumelilo... Její Max! Ten kluk ze snů, kterého miluje nadevše. Její Max, který ale patří jiné. Jak je to možné? Celá recenze ZDE.


(M)Učednice – Představte si, že vyrůstáte se zrůdou. Něco jako láska, bezpečí, důvěra, radost a soucit u vás doma prakticky neexistuje. Místo toho je na denním pořádku týrání, ponižování, zlo, nenávist a zvrácené hry. A jediné, co si přejete, je být neviditelní... Přesně takový měla Annie život. Její matka se nezdráhala naprosto ničeho - v jejich domě se dopustila hned několika vražd. Vražd malých dětí. Nyní má Annie novou identitu..

Můžu jedině doporučit! Bála jsem se a bylo to velmi uvěřitelné. Celou recenzi naleznete ZDE.


Řbitov zvířátek – Jak to dopadne, když se rozhodnete vzít smrt do vlastních rukou a jít proti přírodním zákonům? Blbě! Doktor Louis Creed se stěhuje do nového domu společně se svojí ženou, dvěma dětmi a kocourem Churchem. Vše v novém domově vypadá v pořádku. Bohužel smůla na sebe nenechá dlouho čekat a dojde k neštěstí. Jejich kocoura srazí kamion a on umírá. Ale to, zdá se, není tak hrozné, jako to, co bude následovat.. Řbitov zviřátek je má první kniha od Kinga a já jsem spokojená! I když jsem čekala různé děsy a běsy už od první stránky, bála jsem se až ke konci. Děj plynul pomalu, ale to ve finále vůbec nevadilo. Protože jsem se bála dostatečně :D Jsem ráda, že už nejsem poslední na planetě, kdo nečetl nic od Kinga a už se moc těším na další jeho kousky :)

Mé hodnocení: 85 %


Hunger Games – Síla vzdoru - A je to tady.. poslední díl Hunger Games. Těšila jsem se, ale zároveň byla smutná, protože Sílou vzdoru končí příběh Katniss a Peety. Nechápu, jakto, že se mi tato dokonalá série několik let úspěšně vyhýbala..ale jsem ráda, že jsem se k ní dostala alespoň teď. Poslední díl trilogie, jak by mnozí očekávali, vůbec nebyl špatný! Naopak, moc mě bavil. Už zde ale vůbec nejde o románek dvou přeživších Hladových her. Všichni jsou ve válce. Katniss a spol nyní žijí jinde, ale Peeta je v nebezpečí. Katniss bude muset být velmi opatrná a silná, aby celou situaci ustála a dokázala se postavit do čela povstání. Konečně si začíná uvědomovat, jak moc silný vliv má na všechny obyvatele Panemu. Bude revoluce úspěšná? A kolik lidí bude muset umřít, aby zlo mohlo být poraženo? A koho si Katniss nakonec vybere? Peetu nebo Hurikána?

Milovala jsem Finnicka, Peetu, Haymitche, Katniss, Cetkie, Hurikána, Prim, Routu, Johannu, Dioda..Prostě všechny! Tuhle sérii si prostě musíte přečíst (pokud jste tak již neučinili :thumbsup:)! 

Mé hodnocení: 95 %


Volání netvora - po Haně druhá kniha měsíce, která mě emocionálně zničila. 

Hlavní postavou příběhu je malý Conor, jež se na první pohled může jevit jako docela normální třináctiletý kluk. Ale.. zažívá něco, co by nemělo zažívat žádné dítě. Jednoho dne ho začne navštěvovat netvor. Chce, aby při jejich setkáních zazněly čtyři příběhy. On bude vyprávět první tři a čtvrtý příběh bude na oplátku vyprávět sám Conor. A Netvor od něho chce slyšet jediné - pravdu. Pravdu o jeho nočních můrách. Celou recenzi naleznete ZDE.



Publikováno: 12. 10. 2017