Přečteno za SRPEN.

Zdravím všechny knihomoly :)

Máme tu shrnutí za měsíc srpen a já - po čtecí krizi v červenci - přečetla 20 knížek! Můj nový rekord a myslím, že ho už nikdy nepřekonám :D A jak jsem to dokázala? No, stačilo se hodit marod skoro na tři týdny. Tak jsem své poslední prázdniny v životě strávila vlastně nejlíp jak jsem mohla - obklopená knihami:)))

Měsíc to byl hodně rozmanitý, co se týče žánrů přečetla jsem tři fantasy, nějaké ty romány, dvě dramata, jednu biografii a poezii, pár thrillerů a detektivek a jednu reportážní knihu. Uf. Bylo jich fakt dost, proto se pokusím ke každé knize příliš nerozepisovat, abyste ten článek neměli na celý den :) Na ty nejzajímavější tituly budou samostatné recenze.

Nejlepší knihou tohoto měsíce byly první dva díly Země příběhů a Medvědín!

Mezi ty méně vydařené řadím Dobře se dívej a Lovce duchů.

Teď už k minirecenzím:

Jiná Gabriela Koukalová - biografie naší nejznámější a nejúspěšnější biatlonistky. Osobně mám Gábinu hodně ráda pro její osobnost, která se v médiích jeví jako pohodová a bezstarostná - nicméně u této knihy čtenář cítí, že zde se nám představuje docela jiná Gábina - kritická a především velmi upřímná, ať už se jedná o její rodinu či o biatlon. Kniha umožňuje pohlédnout na vrcholový sport zase z jiného úhlu.

Bavilo i zabolelo. Rozhodně nejsem jedna z těch, která by vůči Gábině změnila postoj a to jen kvůli tomu, že otevřeně hovořila o ožehavých tématech. Já ji můžu jedině doporučit! Především těm, kteří si nedělají názor na věc pouze na základě toho, co prezentují média. Ale tak by to mělo být vždy a se vším.

Mé hodnocení: 80 %

Medvědín - Příběh, ve kterém Backman nastavuje zrcadlo společnosti. Celou recenzi naleznete ZDE.

Dobře se dívej - autorova kniha Polámané panenky (více info o knize ZDE) byla naprostá pecka a tak když jsem v Levných knihách zahlédla další díl této série, neváhala jsem a hned si ji pořídila. ALE.. v tomto případě velké zklamání. Všeříkající je fakt, že jsem ji četla minulý měsíc a já už ani nevím o čem pořádně byla?? Nezapůsobila, neohromila. Za mě tohle ne.

Mé hodnocení: 40 %

Země příběhů - moje nejmilovanější nově objevená série. Tak dlouho jsem váhala, zda si koupit první díl, až to dopadlo tak, že když jsem dočetla první díl, okamžitě jsem si objednala druhý (btw. doma už mám i třetí - je to opravdu návykové)! Více již brzy v recenzi :)

Agonie smrti - skvělé zakončení celé trilogie Přítelkyně smrti! Opět surové, drsné, místy až bizarní. Ale ano, mě to bavilo. Oproti druhému dílu velké zlepšení. Ošem nejedná se o nic převratného, ale jako oddechovka je to ideální- čtivé, jednoduché a budete se bát! 

Mé hodnocení: 70 %

Falešný román - příběh velmi nesympatické Emy, která je tak trochu sebestředná (kráva). Sorry jako, ale jinak to vyjádřit nejde. Nesedla mi, ale kupodivu příběh to byl celkem čtivý, každou chvíli se v něm něco dělo. Jen tedy to označení "humorný román" -  s tím příliš nesouhlasím. Ovšem chápu, že je mnohem složitější čtenáře rozesmát, než ho například postrašit.

Čtenář se zde formou deníkových zápisků seznamuje s životem Emy, která má v životě vše zadarmo - narodila se totiž do bohaté rodiny. Velmi jednoduchý a oddechový příběh. ideální pro ženy, které od knihy nebudou očekávat žádný zázrak. Celá kniha na mě působila jako typická AMERICKÁ KOMEDIE.

Mé hodnocení: 50 %


Falešný sňatek - druhý díl Falešného románu. O kapku lepší než ten první. 

Mé hodnocení: 55 %

Knihovna duší - třetí díl Sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti. Za mě maličko horší než druhý díl. Opět ale bombasticky zpracovaný po grafické stránce (hlavně když sundáte přebal knihy, to se teprve pokocháte!!), palec hore! Celou podivnou sérii moc doporučuji! Byla to šílená, ale krásná jízda.

Mé hodnocení: 85 %

Psí domov - Kdo jste četl Psí poslání a Psí cestu - neměl by vám ve sbírce chybět ani Psí domov. Opět má pejskařská dušička zaplesala, je zde krásně  vyobrazena psí láska a věrnost. Nicméně předchozí knihy na mě zapůsobily víc. 

Mé hodnocení: 70 %

Střípky ticha - netradiční thriller o vraždění Amišů. Bavilo, překvapilo. Odhalení motivu i vraha bylo nečekané. Místy ale celkem zdlouhavé a neustálého nasávání hlavní hrdinky jsem už měla celkem plné zuby. Ale pokud chcete thriller, který není pouze krvavá vyvražďovačka, tak by se vám Střípky ticha mohly líbit.

Mé hodnocení: 70 %

Boss Babiš - Kmenta - hrdina naší doby! Četla jsem jeho knihy o Krejčířovi, Mrázkovi.. Tohle je jiné - Krejčíř je totiž v base a Mrázek mrtvej.

BOSS BABIŠ - reportážní kniha o našem současném premiérovi

Méně čtivá než třeba Opuštěná společnost. Obsahuje spoustu informací, jmen, událostí. Ale přesto stojí za přečtení! Člověk si udělá o Babišovi obrázek a dostane další podněty k zamyšlení..

Kmenta má můj obdiv. DOPORUČUJI!

Mé hodnocení: 100 %

Dvě slova jako klíč - kniha o hledání smyslu života. Specifický jazyk, který nesedne úplně každému. Já to mám u této knihy tak napůl. Myšlenka krásná, ale četla se mi špatně. Formánek ale patří rozhodně k těm zajímavějším autorům, který si zaslouží vaši pozornost.

Mé hodnocení: 65 %

Lovci duchů - velký špatný. Kniha, na kterou jsem se velmi těšila, ale ve finále jsem se u tohoto rádoby hororu nebála ani jednou. Možná někomu sedne více, ale tohle nebyla kniha pro mě. Nuda, nuda, nuda. 

Mé hodnocení: 30 %

Umřel jsem v sobotu - hodně zajímavá kniha o smrti - můžete se v brzké době těšit na recenzi!

Matka - protiválečné drama, které mě velmi překvapilo! Ta atmosféra, gradace a závěr? Naprosto geniální. Vidět to na divadle musí být velmi emotivní zážitek!

Mé hodnocení: 100 %

Osm hor - knihy ze Světové knihovny Odeon mám hodně ráda, ale Osm hor mě trochu zklamalo. Nemohla jsem se do příběhu vůbec začíst. Ačkoli by se mi to líbit mělo - málo postav, kniha o horách, o životě, o přátelství. Vyzařoval z ní klid. Nejedná se ale úplně o jednoduché čtení - připravte se, že budete muset číst mezi řádky.)

Mé hodnocení: 65 %

Věc Makropulos - začátek knihy mě nebavil, do čtení jsem se musela nutit, ale nakonec ji hodnotím jako velmi zdařilou. Krásně zpracovaná myšlenka nesmrtelnosti, ke konci čtenáře až mrazí. K. Čapek umí psát opravdu nadčasová díla. Doporučuji.

Mé hodnocení: 85 %

Země příběhů - druhý díl milované série - brzy recenze :)

Továrna na Absolutno - Továrna na Absolutno mi bohužel moc nesedla. Myšlenka skvělá, ale kniha je to náročná, která vyžaduje maximální soustředění. Možná jsem ji četla ve špatnou chvíli. Asi se k ní v budoucnu ještě vrátím a dám ji druhou šanci.

Mé (prozatimní) hodnocení: 50 %

Hlavně zachraň sebe – Můj nejoblíbenější současný básník. Na tento skvost bude již brzy recenze!


Publikováno: 03. 09. 2018